Leedu: Läti ja Eesti ei saa esialgu Venemaaga elektriga kaubelda

BNS
Copy
Elektriliinid
Elektriliinid Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Pärast seda, kui Läti ja Eesti elektrivõrguoperaatorid teatasid, et alustavad 5. novembrist Venemaaga elektriga kauplemist riikide vahel kinnitatud uue kolmepoolse metoodika alusel, teatas Leedu, kes metoodikat veel heaks kiitnud ei ole, et esialgu see ei toimi. 

See tähendab, et Läti ja Eesti ei saa veel oma ühenduste kaudu Venemaaga elektriga kaubelda. 

Leedu riikliku energeetikanõukogu andmetel peab alates teisipäevast, mil käivitati Astravesti tuumajaam, kehtima vana, 2018. aastal kinnitatud  metoodika, mille kohaselt on läbilaskevõime Baltimaade elektrikaubanduseks Valgevene ja Venemaaga, Kaliningradi oblast maha arvata, null megavatti. 

Nõukogu kinnitab, et Astravetsi tuumajaama teisipäevasest käivitamisest peale rakendavad nii Leedu võrguettevõte Litgrid kui ka Läti ja Eesti operaatorid 2018. aasta metoodikat ega kauple ei Vene ega Valgevenega.

Nõukogu teavitas Baltimaade võrguoperaatoreid, Euroopa Komisjoni ja elektribörsi Nord Pool, et uus kolmepoolne metoodika jõustub, kui kõigi kolme riigi korraldajad on seda kinnitanud.

Nõukogu konsulteerib selle metoodika osas turuosalistega kuni 5. novembrini. Millal seda arutatakse, ei ole selge.

Eesti võrguoperaator Elering teatas, et elektrikaubandus Venemaaga Vene-Läti ühenduse kaudu, mille läbilaskevõime on pea poole väiksem kui Leedu-Valgevene omal, algab 5. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles