Eesti tootjahindade langus oli üks ELi suurimaid

BNS
Copy
Piimatööstus.
Piimatööstus. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti koduturule suunatud tööstustoodangu tootjahinnad langesid Eurostati metoodika järgi arvestatuna tänavu septembris kuuvõrdluses 0,8 protsenti, olles sellega Euroopa Liidu (EL) suurimate langejate seas.

Nii euroalal kui ka ELis tervikuna tõusid tootjahinnad augustiga võrreldes keskmiselt 0,3 protsenti. Aastavõrdluses oli langus euroalal 2,4 protsenti ja ELis tervikuna 2,2 protsenti. Eesti tootjahinnad langesid aastaga 3 protsenti, selgub Eurostati andmetest.

Kuuvõrdluses kasvasid euroalal energiasektori tööstustoodangu tootjahinnad 0,8 protsenti ja vahekaupade hinnad 0,1 protsenti. Mittekestvate ja kestvate kaupade ning kapitalitoodete tootjahinnad püsisid kuutagusel tasemel. Tootjahinnad energiat arvestamata püsisid samuti augustikuu tasemel.

ELis kasvasid energiasektori hinnad septembris augustiga võrreldes 0,7 protsendi võrra ja vahekaupade hinnad 0,1 protsendi võrra. Kestvate ja mittekestvate kaupade ning kapitalitoodete tootjahinnad püsisid kuutagusel tasemel. Tootjahinnad energiat arvestamata püsisid samuti eelmise kuu tasemel.

Aastavõrdluses kahanesid euroalal energiasektori tööstustoodangu tootjahinnad 8,4 protsenti ja vahekaupade hinnad 1,6 protsenti. Mittekestvate kaupade tootjahinnad tõusid 0,2 protsenti. Kapitalitoodete ja kestvate toodete hinnad tõusid vastavalt 0,8 ja 1,3 protsenti. Tootjahinnad energiat arvestamata langesid 0,3 protsenti.

ELis tervikuna vähenesid energiasektori tootjahinnad aastaga 8,1 protsendi võrra ning vahekaupade hinnad 1,5 protsendi võrra. Mittekestvate kaupade hinnad tõusid 0,4 protsenti ning kapitali- ja kestvate toodete hinnad tõusid vastavalt 0,9 ja 1,4 protsenti. Energiasektorit arvestamata langesid hinnad 0,2 protsenti.

Kuuvõrdluses langesid tootjahinnad enim 1,3 protsendiga Küprosel ning 0,8 protsendiga Eestis ja Soomes. Tootjahinnad kerkisid enim 4,3 protsendiga Iirimaal, järgnesid Ungari 1,2 protsendiga ja Holland 0,9 protsendiga.

Aastavõrdluses vähenesid hinnad enim 7,7 protsendiga Küprosel, 7,3 protsendiga Leedus ja 5,6 protsendiga Kreekas. Koduturule suunatud tööstustoodangu tootjahinnad tõusid aastaga vaid neljas riigis – Maltal 1,7 protsenti, Ungaris 0,9 protsenti ning Sloveenias ja Slovakkias 0,3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles