Mis juhtus kaubanduskeskuste külastatavusega eriolukorras ja pärast seda?

Tarbija24
Copy
Ülemiste keskus.
Ülemiste keskus. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Telia koostatud anonüümsete liikuvusandmete analüüsist selgub, et nii mõnegi suure kaubanduskeskuse külastatavus kukkus eriolukorra ajal kuni veerandi võrra. Mais ja juunis toimus aga kiire ja kohati lausa mitmekordne taastumine.

Telia Eesti liikuvusandmete valdkonna juhi Kertu Kuusiku sõnul toimus kõige drastilisem inimeste liikumisharjumuste muutus Ülemiste Keskuse ja T1 kaubanduskeskuse piirkonnas, kus liikus aprillis 66 protsenti vähem inimesi kui märtsis. Mais toimus aga kiire taastumine ning inimeste liikumisaktiivsus kasvas piirkonnas võrreldes aprilliga koguni 287 protsenti.

Mitmes teises kaubanduspiirkonnas kukkus inimeste liikumine 20–30 protsendi võrra. Nii langes aprillis inimeste liikumisaktiivsus Solarise piirkonnas 18 protsenti, Järve Keskuse piirkonnas samuti 18 protsenti, Viru ja Rotermanni piirkonnas 25 protsenti ning Tartu Lõunakeskuse piirkonnas 29 protsenti.

Seevastu maikuus oli mitmes nimetatud piirkonnas ka taastumine päris kiire ning inimeste liikumisaktiivsus suurenes võrreldes aprilliga Solarise piirkonnas 18 protsenti, Järve Keskuse piirkonnas 4 protsenti, Viru ja Rotermanni piirkonnas 50 protsenti ning Tartu Lõunakeskuse piirkonnas 65 protsenti.

«Kuna nutitelefonid on inimestel alati kaasas, saab nende anonümiseeritud andmete põhjal analüüsida, kui palju aega veedavad inimesed poes ja kust nad sinna jõuavad. Samuti saab liikuvusanalüüsi põhjal teada, kuhu inimesed lähevad ning kuidas sõltub nende liikumine näiteks kella- või aastaajast,» ütles Kuusik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles