Maailma tapvaimad imetajad ja roomajad – kelle tõttu sureb aastas enim inimesi?

Viasat Nature
Copy
Foto: Viasat Nature

Maailmas on ligi 6400 imetajat, kes kõik on väga erinevad kehakuju, suuruse ja välimuse poolest. Millised neist on aga inimesele ohtlikemad ning kes põhjustavad enim inimsurmasid?

5. Elevandid – 500 surma aastas

Elevandid söövad päevas ligi 450 kg toitu, kuid kahjuks pole nad just kõige puhtamad sööjad. Nad puistavad taimi laiali sama palju, kui neid ära jõuavad süüa. Sellega seoses hävitavad nad paljude farmerite maid ning seetõttu asutakse iseseisvalt elevantidega võitlusesse. Inimesed provotseerivad elevante ja püüavad neid peletada, kuid tihti lõppevad sellised katsed kurvalt.

Foto: Viasat Nature

4. Jõehobud – 500 surma aastas

Jõehobu peetakse maailma kõige ohtlikumaks juba pelgalt oma massi pärast – üks täiskasvanud jõehobu kaalub ligi 1,5 tonni. Lisaks sellele on nad iseloomult pigem agressiivsed ning territoriaalsed. Just seetõttu põhjustavadki jõehobud Aafrikas loomadest kõige enam inimeste surmasid.

Foto: Viasat Nature

3. Krokodillid – 1000 surma aastas

Harikrokodillid on kõikide krokodilliliste hulgas kõige ohtlikumad. Krokodillide rünnakute ohvriks langevad tavaliselt inimesed, kes on pahaaimamatult eksinud nende territooriumile. Krokodilli jõu, suuruse ning kiiruse tõttu on ellujäämisvõimalus rünnaku korral väga väike.

Foto: Viasat Nature

2. Koerad – 35 000 surma aastas

Koeri – eriti marutaudis koeri – võib samuti nimetada inimestele äärmiselt ohtlikeks loomadeks. Enamik surmaga lõppenud juhtumistest on põhjustatud viirusest, mis on kandunud läbi vere. Õnneks saab seda küll ennetada vaktsiiniga, kuid tihtipeale ei osata selle peale mõelda. Suurem osa seda laadi õnnetustest juhtub just arengumaades, eriti Indias, kus meditsiin ei ole nii kättesaadav.

1. Inimene – 437 000 surma aastas

ÜRO Uimastite ja Kuritegevuse Büroo andemete järgi sureb inimese käe läbi ligi pool miljonit inimest. See teebki meid iseendale kõige ohtlikumaks liigiks.  Me pole küll päris omaenda suurim vaenlane, aga oleme üsna lähedal.

Viasat Nature toob 6. novembril televaatajateni dokumentaalsarja «Suurimad ja halvimad», milles näeb vapustavaid kaadreid ja põnevaid kohtumisi eelmainitud loomadega, kes meile ühel või teisel moel ohtlikud on. Sari keskendub muu seas ka sellele, kuidas saavad kõige tuntumad loomaliigid hakkama inimasustuse laienemise, kliimamuutuse ja oma elupaikade hävinemisega. Kaasahaarav dokumentaalsari alustab Viasat Nature kanalil juba 6. novembril kell 21.00. Jälgi meid ka Facebookis – Viasat channels Eesti.

Viasat Nature on saadaval enamikes Eesti teleoperaatorite pakettides noppekanalina.

Copy
Tagasi üles