Surmavate ametite TOP 5 Austraalia eri – õnnetutest komistamistest metsikute pullide püüdmiseni

Viasat Explore
Copy
Foto: Viasat Explore

Mõni töö on ohtlikum kui teine. Ainuüksi 2019. aastal juhtus Austraalias 171 tööõnnetust, mis lõppesid surmaga. Enim õnnetusi juhtus rekka- ja rongijuhtidega, kuid ometigi ei peeta seda ametit riskantseimaks. On mitmeid tööstusharusid, mis esmapilgul tunduvad pigem ohutud, ent tegelikkuses on olukord vastupidine.

5. Hulgikaubandus – 3 surma aastas (surmamäär 100 000 töötaja kohta 0,9)

Lisaks suurele müügitööle hõlmab see tööstus palju transportimist, kolimist, hooldus- ja remonditöid. Suurem osa õnnetustest juhtub kukkumise, libisemise või komistamise tagajärjel.

4. Tootmine – 12 surma aastas (surmamäär 1,3)

See tootmisharu jaguneb kaheks: kergetööstus (rõivad ja tekstiil) ja rasketööstus (metallitööstus, õli- ja keemiatööstus). Neist kahest ohtlikum on just teine oma raske masinavärgi ning eluohtlike kemikaalide tõttu.

3. Ehitus – 31 surma aastas (surmamäär 2,9)

Alates kõrgustes töötamisest kuni liikuvate esemete käsitlemiseni peavad ehitustöölised olema äärmiselt tähelepanelikud. Ehitustööliste hulka arvestatakse kõiki alates lihttöölistest kuni spetsialistideni nagu puusepad, elektrikud ja lukksepad.

2. Transport, postiteenus ja ladustamine – 45 surma aastas (surmamäär 7,3)

Antud tööstuse alla kuuluvad kõik kaugsõiduautojuhid, posti- ja laotöötajad. Paraku tihe masinatega töötamine muudab vigastuste saamise pigem regulaarseks.

1. Põllumajandus, metsandus ja kalandus – 47 surma aastas (surmamäär 14,9)

Antud valdkonnas liiguvad ametid Austraaliast põlvest põlve. Kui pere omab farmi, siis suure tõenäosusega püsib see peres mitu põlvkonda ega müüda esivanemate surma korral edasi. Ka siin on suurimateks ohuteguriteks suured masinad ja kahjulikud kemikaalid. Kalanduses mängib suurt rolli ka ilm.

Foto: Viasat Explore

Igal aastal Austraalia põuaperioodi alguses teenivad üksikud vaprad mehed ja naised elatist näiteks ka pullide püüdmisega, mis kuulub samuti viimase kategooria alla.  Austraalia karjamaadel uitab ringi 300 000 metsistunud pulli ja pühvlit, kes on kohalikus looduses nuhtluseks. Kui püüdjad neid kätte ei saa, lastakse loomad maha. Nende püüdmine on keskkonnale kasulik, aga see on ka suur äri, kuna pullide koguväärtus küündib sadade  miljonite dollariteni. Teist nii ohtlikku tööd on maakeral raske leida, kuid suurte riskidega kaasneb ka helde tasu neile, kes suudavad ja riskivad seda ametit pidada.

Foto: Viasat Explore

Aasta alguses valmis nendest samadest pullipüüdjatest ka uus põnev dokumentaalsari „Austraalia pullipüüdjad“. Eluohtlikke kaadreid ja uskumatuid väljakutseid näeb juba teisipäeval, 3.novembril kell 23.00 Viasat Explore kanalil.

Viasat Explore on saadaval enamustes Eesti teleoperaatorite pakettides. Telia ning Elisa klientidele on kanal saadaval ka noppekanalina hinnaga al 0,99€.

Copy
Tagasi üles