Riik plaanib pankade soovil ühtse laenukohustuste krediidiregistri luua

Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Toomas Huik

Rahandusministeeriumi algatatud eelnõu näeb ette positiivse krediidiregistri loomist, mis koondaks kõigi inimeste laenud ja liisingud, vahendas ERRi uudisteportaal.

Kui rahandusministeerium põhjendab algatust inimese kaitsmiseks lõhkilaenamise eest, siis pangad näevad võimalikku mugavust – laenuotsused saabuksid senisest kiiremini. 

SEB Eesti juhatuse liige Allan Parik kommenteeris ERRi uudisteportaalile, et laenu taotlemisel poleks kliendil täiendavat tõestamist vaja teha, sest pankadel on andmed keskselt kättesaadavad.

Rahandusministeeriumi finantsturgude poliitika osakonna juhataja Thomas Auväärt selgitas, et pangad ja kiirlaenufirmad ei ole kohustatud omavahel infot jagama, mistõttu ei saa inimese tegelikku laenukoormust kontrollida. «Inimestelt võib küsida küll kontoväljavõtteid, aga nad on nutikad, suudavad varjata oma teisi kohustusi, ja nii laenuandja ei tea, et inimene on juba suuri finantskohustusi endale võtnud,» lisas ta. 

Finantskohustuste jagamine registriga jääks vabatahtlikuks, küll aga andmete jagamisest keeldumisel jääb klient ka laenust ilma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles