Uuring: palgalangused on valdavalt lõppenud

BNS
Copy
Raha. Foto on illustreeriv.
Raha. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Suurem palgalangus jäi kevadesse ning järgmiste kuude jooksul ei kavatse enamik tööandjaid töötasu vähendada, selgub Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee sügisese tööturu-uuringu esmaste tulemuste põhjal.

Palgatõusu plaanib CVKeskuse teatel järgmisel kuuel kuul 20 protsenti küsitletud tööandjatest, mida on siiski kaks korda vähem kui aasta tagasi samal ajal, mil näitaja oli 43 protsenti. 

Samuti selgus uuringust, et 2 protsenti vastanud organisatsioonidest kavatseb taastada kriisieelse palgataseme ja rohkem kui pooled tööandjad ehk 55 protsenti vastanutest kavatsevad jätta palgatasemed praegusega samale tasemele.

Palgatõusu on uuringu kohaselt enim loota spetsialistidel ja oskustöölistel, kõige vähem aga klienditeenindajatel, kontoriametnikel ja lihttöölistel.

Ühtlasi kavatseb 46 protsenti küsitletud tööandjatest lähikuudel võtta tööle uusi töötajaid. 

«Näeme uuringu tulemustest, et pea pooled organisatsioonid on valmis aktiivselt värbama, kolmandik kavatseb uuele aastale vastu minna olemasolevate töötajatega, 6 protsenti näeb vajadust hoopiski koondada ning ülejäänud ei ole veel lähikuude värbamisplaanide osas otsust langetanud,» ütles CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt. 

Ta lisas, et värbamisplaaniga tööandjatest kavatseb suurem osa palgata uusi töötajaid lahkuvate töötajate asendamiseks ja/või hooajalistele töödele, kuid igal viiendal tööandjal ehk 21 protsendil vastanutest on plaanis veel tänavu luua ka uusi töökohti.

CVKeskus.ee ja uuringute agentuur Palgainfo Agentuur viivad ühist tööandjate uuringut läbi kaks korda aastas. Uuringu esmased tulemused põhinevad 443 tööandja tagasisidel, kes annavad Eestis tööd kokku umbes 40 000 töötajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles