Elusid päästab ainult töökorras suitsuandur

Tarbija24
Copy
Patareiga ühendatud suitsuandur tuleb paigaldada lakke, võimalikult toa keskele: seal avastab see tulekahju kõige kiiremini olenemata tulekolde asukohast ruumis. Kaugus seintest, lampidest ja ventilatsiooniavadest peaks olema vähemalt pool meetrit.
Patareiga ühendatud suitsuandur tuleb paigaldada lakke, võimalikult toa keskele: seal avastab see tulekahju kõige kiiremini olenemata tulekolde asukohast ruumis. Kaugus seintest, lampidest ja ventilatsiooniavadest peaks olema vähemalt pool meetrit. Foto: Sander Ilvest

Suitsuanduri kohustuslikuks muutumisest on möödas 11 aastat. Päästeamet paneb kõikidele südamele, et kindlasti tuleb kontrollida suitsuanduri eluiga, sest õnnetusest annab märku ainult töökorras andur.

Eelmisel aastal tehtud uuring näitas, et 92 protsendil eluruumides on suitsuandur paigaldatud ning 83 protsenti elanikest peab suitsuandurit väga oluliseks. Kahjuks on aga tekkimas uus murekoht – üha sagedamini tuvastatakse tulekahjupaikades suitsuandureid, mis polnud töökorras.

«Suitsuandurite eluiga on olenevalt tootjast ja hinnast 3-10 aastat ning seejärel tema töövõime väheneb või kaob. Seega need inimesed, kes on oma koju suitsuanduri aastaid tagasi paigaldanud, peaksid üle vaatama, kas on vajalik ehk andur välja vahetada. Selleks, et olla anduri töökorras olekus kindel, tuleb see laest alla võtta ning kontrollida seadme tagaküljel olevat infot. Seal on kirjas suitsuanduri eluiga. Kui andur on aegunud või kui tagaküljel pole aegumise aega kirjas, tuleb seade kindlasti välja vahetada,» ütles päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juht Tagne Tähe.

Tähe selgitas, et ka pealtnäha korralik suitsuandur võib olla oma elu ära elanud. «Isegi siis, kui aegunud suitsuandur teeb testnupule vajutades häält, ei tähenda see, et andur on päriselt töökorras. Aegunud andur võib küll näida töökorras, kuid tema elektrooniline sisu vananeb ning seetõttu ei saa olla kindel tema töövõimes,» lisas Tähe. Näiteks kaotab andur aja jooksul tundlikkust ega avasta seetõttu tulekahjut nii kiiresti kui uus andur.

Suitsuandur tuleb paigaldada magamistoa ees asuva toa, koridori või esiku lakke – seal avastab andur kõigist eluruumi osadest alguse saanud tulekahju ning hoiatab magajaid. Lisakaitse saamiseks tasub andur paigaldada ka magamistuppa ja ülejäänud tubadesse. Mitmekorruselises majas tasub paigaldada lisakaitseks vähemalt üks suitsuandur igale korrusele. Köögis või vannitoas võib suitsuandur aurude tõttu anda häiret ka siis, kui tulekahjut pole – seetõttu ei ole mõtet sinna suitsuandureid paigaldada. Avatud köögiga ruumis tuleb andur paigaldada elutoapoolsesse osasse.

Suitsuandur muutus Eestis kohustuslikuks 2009. aasta 1. juulil. Päästeamet soovitab kontrollida anduri töökorras olekut testnupule vajutades vähemalt kord kuus. Aegunud või rikkis suitsuandur tuleb kindlasti välja vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles