Berliini uus lennujaam avatakse keset koroonakriisi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Uue lennujaama plaan valmis juba mitu aastakümmet tagasi, ehitama hakati 2006. aastal ja valmis sai see alles tänavu.
Uue lennujaama plaan valmis juba mitu aastakümmet tagasi, ehitama hakati 2006. aastal ja valmis sai see alles tänavu. Foto: HANNIBAL HANSCHKE/Reuters

Oktoobrikuu viimasel päeval avatakse Berliini uus lennujaam, aga kuna ehitamine on Saksamaa ja eriti saksa inseneride jaoks nii häbiväärselt pikale veninud, ei tule mingit avamispidu.

«Suurt pidu ei tule. Me lihtsalt avame selle,» ütles Berliini Brandenburgi Willy Branti nimelise lennujaama (BER) juhatuse esimees Engelbert Lütke Daldrup septembri lõpus toimunud pressikonverentsil. «Meil, saksa inseneridel, on häbi,» tunnistas Daldrup ning lisas, et valmimistähtaja pikendamine on teinud nii Berliini kui ka Saksamaa teiste naerualuseks.

Peaaegu kolm aastakümmet pärast plaani küpsemist sai Berliini uus lennujaam lõpuks valmis – üheksa aastat kavandatud tähtajast hiljem. Esialgu planeeritud 1,7 miljardi asemel kujunes lennujaama maksumuseks kuus miljardit eurot.

Ehitamine algas 2006. aastal ning algsete plaanide järgi oleks avamine pidanud olema juba 2011. aastal, kuid nii ehituslike kui ka tehniliste probleemide tõttu lükkusid tähtajad korduvalt edasi. See läks juba nii piinlikuks, et hakati valmistama T-särke ja kohvikruuse tekstiga: «Viime Berliini üle kohta, kus on toimiv lennujaam.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles