Poola superaktsia tegi rahva ööga rikkaks (2)

Liina Laks
Copy
Euroopa tänavune suurim IPO tuleb Poolast, kus e-pood Allegro just börsile läks.
Euroopa tänavune suurim IPO tuleb Poolast, kus e-pood Allegro just börsile läks. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Euroopa tänavune suurim IPO tuleb Poolast, kus e-pood Allegro just börsile läks. Kuigi ootused aktsiale olid suured, täideti need kuhjaga – päeva lõpuks kerkis aktsia 65 protsenti ning täna ralli jätkub.

Allegro on Poola suurim e-pood, mis loodi juba 1999. aastal. See on mitu korda käest kätte käinud, kuid viimati ostsid finantsinvestorid poe 2016. aastal Naspersilt välja. Praegused suuromanikud on Cinven, Parmira ja Mid European Partners. Selleks on nad jäänud ka peale IPOt, sest Financial Timesi andmetel jääb vabalt kaubeldavate aktsiate hulk kõige enam 24 protsendi juurde koguaktsiate arvust. Teisisõnu, kontroll on tugevalt vanade olijate käes.

Sellest hoolimata kujunes Allegro börsiletulekust Varssavi ja Euroopa tänavune suurim IPO. Portaal polandin.com kirjutab, et kui jaeinvestoritele jagati veidi enam kui 9 miljonit aktsiat, siis sellest jäi neile selgelt väheks, sest vastavalt lõplikult välja kujunenud jaotusskeemile said nad kätte napilt 15 protsenti soovitud aktsiate kogusest. Institutsionaalsed investorid said 236 miljonit aktsiat. See tekitas esimesel kauplemispäeval Varssavi börsil sellise tungi, et börs pidi kauplemise 15 minutiks edasi lükkama, et süsteemid korda saada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles