Pandeemiast võidavad enim rikkad

PM Majandus
Copy
Koroonapandeemia tõttu on USAs suurenenud ebavõrdsus, kuna töö kaotavad peamiselt madalapalgalised teenindava sektori töötajad, samas spetsialistid asusid koju kaugtööd tegema ja vaatama, kuidas nende varandus aktsiaturgudel suureneb.
Koroonapandeemia tõttu on USAs suurenenud ebavõrdsus, kuna töö kaotavad peamiselt madalapalgalised teenindava sektori töötajad, samas spetsialistid asusid koju kaugtööd tegema ja vaatama, kuidas nende varandus aktsiaturgudel suureneb. Foto: Sander Ilvest / Postimees

USA Föderaalreservi andmetel on riigi 50 jõukaima inimese vara väärt kokku pea sama palju kui 165 miljoni vaesema inimese vara, kirjutab Bloomberg.

Covid-19 pandeemia mõjul on ebaproportsionaalselt rohkem saanud kasu käputäis miljardäre: rikkaima 1 protsendi varandus on 34,2 triljonit dollarit. Samas 50 protsendi vaesema ehk 165 miljoni inimese vara väärtus on kokku 2,08 triljonit dollarit, mis moodustab kõikide majapidamiste varade väärtusest vaid 1,9 protsenti.

USA 50 rikkaima inimeste varandus on aasta algusega võrreldes kerkinud 339 miljardi dollari võrra, kokku 2 triljoni dollarini.

Koroonaviiruse tõttu on USAs tugevalt suurenenud ebavõrdsus, kuna töö kaotavad peamiselt madalapalgalised teenindava sektori töötajad ning viirusesse nakatub ja sureb proportsionaalset rohkem vähemuste esindajad, näiteks mustanahalisi.

Samal ajal töötavad keskklassi kuuluvad spetsialistid kodust ja jälgivad kuidas nende pensionifondides raha kasvab, sest föderaalreservi majandust turgutav poliitika viib aktsiatesse tohutul hulgal raha.

Varalist ebavõrdsust süvendab ka asjaolu, et lõviosa ameeriklastest ei lõika kasu uutesse kõrgustesse tõusvatest aktsiahindadest. Üheksa vaesema detsiili huvi aktsiaturgude vastu on vähenenud pea kaks kümnendit järjest.

Jõukamale 1 protsendile kuulub 50 protsenti korporatsioonidest ja fondidest, järgmisel 9 protsendile kuulub enam kui kolmandik, mis tähendab, et USA jõukaimale 10 protsendile rahvastikust kuulub enam kui 88 protsenti börside ja ettevõtete väärtusest.

Föderaalreservi andmetest selgub, et niinimetatud millenniumlaste põlvkond (sündinud vahemikus 1981 kuni 1996) kontrollib vaid 4,6 protsenti USA jõukusest, kuigi tööturul on see põlvkond kõige suuremalt esindatud, 72 miljoni inimesega.

Enim on pandeemiast võitnud tehnoloogiafirmade omanikud, Amazoni asutaja Jeff Bezose varandus on tänavu kasvanud 64 protsendi võrra, 188,5 miljardi dollari tasemele. Näiteks ainuüksi kolmapäeval sai Bezos viie miljardi võrra rikkamaks.

25 rikkaimast ameeriklasest vaid üks pole valgenahaline (Zoomi juht Eric Yuan, kelle vara on tänavu kasvanud seitse korda, 24,2 miljardi dollari tasemeni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles