Ema-tütre ühisettevõte loob vanast mööblist uueväärseid ja ainulaadseid mööbliesemeid

Foto: Sihvakas Sohva
Eesti Töötukassa
Copy

Ene ja Eelika Sinisalu on ema ja tütar, kes jagavad ühist kirge – mõlemad armastavad ja hindavad kõrgelt mööbli restaureerimist. Umbes pool aastat tagasi taotlesid naised töötukassast ettevõtluse alustamise toetust ning asutasid ettevõtte Redeko OÜ, mille alt tegutsevad nad mööbli re-disainimisega brändi Sihvakas Sohva nime all. Ettevõtte põhitegevuseks on peamiselt küll mööbli re-disain ehk taaskasutus mööblist disainlahendusega uueväärse mööbli tootmine, kuid selle kõrval pakutakse teenusena ka diivanikatete vahetust, vana mööbli tuunimist ja restaureerimist.

Naiste ühine huvi mööbli vastu on olnud väga pikaajaline ning mööblit on nad hobi korras tuuninud juba väga kaua. Ka Ene ja Eelika enda kodud on suuresti täis taaskasutus ja re-disainitud mööblit, sest uus mööbel neile lihtsalt ei meeldi. Lisaks annab vana mööbel võimaluse lasta fantaasial lennata ning leida asjadele hoopis teine otstarve. „Näiteks köögis leidub meil nii vana apteegi kapp kui ka kolm erinevat suurt kummutit, mis kasutuse leidnud hoopis köögikappide ja -saarena,“ toob Eelika välja paar ideed, mida enda kodus realiseerinud.

Foto: Sihvakas Sohva

Kogu säärane huvi on aidanud kaasa idee sünnile, et päriselt tegeledagi vanale mööblile uue elu andmisega. Lisaks puitmööblile on mõlema naise suureks nõrkuseks alati olnud ka pehme mööbel ja kangad. Ene on olnud eluaegne käsitöö- ja õmblemishuviline, Eelika aga õppinud kujundust ja mööbli restaureerimist. „Kõik see viis justkui sujuvalt otsuseni luua ettevõte, kus me mõlemad saame teha just seda, mis tõeliselt silma särama paneb,“ ütleb Eelika, kes märgib, et kui neil emaga tekkis idee, et unikaalne re-disainitud mööbel jõuaks kaugemale kui ainult oma koduseinte vahele, hakkasid nad uurima, millised on variandid erinevateks toetusteks. „Leidsime, et töötukassa toetus on meie ettevõttele kõige sobilikum,“ meenutab Eelika.

Mõttest taotluse esitamiseni kulus alla aasta

„Kõigepealt pidime läbima ettevõtluskoolituse, kus kirjutasime äriplaani. Samuti sai käidud turunduskoolitusel, kuna see on tänapäeval lahutamatu osa äritegevusest,“ räägib Eelika, kes tunnistab, et esimene katse toetust saada läks sellegipoolest vett vedama. „Saime negatiivse vastuse,“ ütleb ta. Kuid naised ei heitunud ja suhtlesid abivalmi töötukassa spetsialistiga edasi, kes seletas põhjalikult, mis põhjustel toetus saamata jäi.

Siis tuli peale koroonakriis ning tekkisid teised kahtlused. „Sellest hoolimata oli kihk nii suur ja võtsime kätte, tegime muudatused äriplaanis ja läksime teisele katsele ,“ märgib Eelika. Sel korral oli äriplaan edukas – mõlemad said toetust, et alustada oma ettevõttega.

Foto: Sihvakas Sohva

Toetuse abil osteti mööbli transpordiks hädavajalik kaubik, õmblusmasin ja muid vajalikke tööriistu, ilma milleta ettevõtte tasemel tooteid valmistada ei saaks. „Ilma toetuseta oleks see kõik jäänud vast ainult hobiks, nagu see oli juba mitmeid aastaid olnud,“ tunnistab Eelika.

Kuidas läheb ettevõttel praegu?

Ema-tütre ühisel ettevõttel on käed-jalad tööd täis. „Kliente on olnud teenustele järjekorras pea esimesest nädalast ning inimesed on väga agarad oma vana mööblit värskendama, kuid valmis re-disain mööbel on klientidele veel võõras nähtus,“ ütleb Eelika, sest päris täpselt ei mõisteta, miks nii-öelda kasutatud mööbli eest uueväärse hinda küsitakse.

Foto: Sihvakas Sohva

Eelika selgitab, et re-disaini puhul on toode küll pärit taaskasutusest, kuid kui säärane mööblitükk töösse võetakse, siis valitakse vaid kvaliteetseid ja tugeva konstruktsiooniga vastupidavaid mööblitükke, mille välimus on lihtsalt kurvaks muutunud. Diivanite ja tugitoolide puhul saavad kõik esemed uue katteriide, vajadusel värskendatakse sisumaterjali ning uuendatakse puidust elemente. „Tihtipeale on sellised tooted küll hinnalt sarnased uuele tootele, kuid võrreldes tänapäevases tarbimisühiskonnas loodava mööbliga on käsitööna ja südamega tehtud ese tunduvalt vastupidavam, kvaliteetsem ja kindlasti kordades unikaalsem,“ toob Eelika välja.

Sihvakas Sohva toodetega on kõigil huvilistel võimalik tutvuda Raasikul, Tallinna lähistel, kuid naiste tuleviku idee on luua ka Tallinnasse teine stuudio-salong, kus inimesed saavad uudistada valmis re-disain tooteid ning miks mitte ka ise kätt külge panna töötubade raames.

Kuid kogu see viimane aasta, mil ettevõtte loomisega on süvitsi tegeletud, on nii Ene kui Eelika sõnul muutnud neid tunduvalt lähedasemaks. „Oleme väga palju saanud koos aega veeta ning oleme õppinud palju ettevõtte loomise ja äritegemise kohta, kuid see on alles algus ja väga palju on veel ees. Ühe tähtsa mõttena peab aga meeles pidama, et isegi kui sulle esimene kord „ei“ öeldakse, ei tasu mõtet peast visata, vaid ikka uuesti proovida ja pingutada selle nimel, mida sa südamest tahad saavutada,“ toovad nad välja ning lisavad, et oma unistusi täide viia, peab pingutama ja see pingutus on igati vaeva väärt. „Kui asi tehtud, on ikka hea tunne küll!“

Loe lähemalt, kuidas saaksid ka Sina oma unistusi ettevõtluse alustamise toetusega teostada.

Copy
Tagasi üles