Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) toidukorv kallines kolmandas kvartalis aastavõrdluses 2,6 protsendi ehk 2,07 euro võrra 80,56 euroni. Võrreldes selle aasta teise kvartaliga kallinesid toidukulud 1,2 protsenti ehk 0,97 eurot.
Toidukaupade hinnad jätkavad tõusmist
EKI hinnangul jääb tänavu neljandas kvartalis toidukorvi kallinemine 1 protsendi piiresse, selgus EKI värskest konjunktuuriuuringust.
Piimasaadused odavnesid septembris aastavõrdluses 2,5 protsenti ja neile kulus neljaliikmelisel perel nädalas 17,45 eurot. Koor odavnes aastavõrdluses 12,2 protsenti, kohupiim 3,2 protsenti ning piim-keefir ja või 2,4 protsenti. Aastaga kallines piimasaadustest vaid juust 7,9 protsendiga.
Lihasaaduste eest tuli mulluse septembriga võrreldes maksta 5,3 protsenti rohkem ehk 22,75 eurot nädalas. Keeduvorst kallines 8,3 protsenti, suitsulihatooted 7,7 protsenti ja liha 4,5 protsenti. Hakkliha hind ostukorvis jäi eelmise aastaga võrreldes samale tasemele.
Neljaliikmelise pere kulutused aiasaaduste ostmisele kasvasid aastaga 15,8 protsenti 9,81 euroni nädalas. Juurvilja ja kartuli ostukulud pere nädala toidukorvis vähenesid eelmise septembriga võrreldes vastavalt 34,7 protsenti ja 8,5 protsenti. Õunte maksumus oli aga pea 2,5 korda suurem kui aasta tagasi.
Teraviljasaaduste ostukulud toidukorvis suurenesid aastavõrdluses 3 protsendi võrra 11,01 euroni nädalas. Enim kasvas ostukulu leivale ning saiale-sepikule, vastavalt 5,3 protsenti ja 3,2 protsenti.
Kulutused kalale vähenesid EKI toidukorvis aastaga 6,2 protsenti, kanamunad kallinesid 1,1 protsendi võrra 1,84 euroni nädalas.
Kohvi ostukulu ostukorvis oli 9,9 protsenti, suhkrul 8,3 protsenti, margariinil 4 protsenti ja kondiitritoodetel 3,3 protsenti väiksem kui aasta tagasi. Tee ja limonaad olid vastavalt 10,6 protsenti ja 6 protsenti kallimad kui eelmisel aastal.