MKM kärbib bürokraatiat ettevõtete ja riigi vahel

BNS
Copy
Bürokraatia. Foto on illustreeriv.
Bürokraatia. Foto on illustreeriv. Foto: Rupert Trischberger / PantherMedia / Rupert Trischberger

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas ja väliskaubandus- ja IT-minister Raul Siem kinnitasid reaalajamajanduse visiooni aastateks 2021–2027, mille eesmärk on ettevõtja ja riigi vahelises suhtluses liikuda senisest aruandluspõhisest infovahetusest andmepõhisele, et vähendada ettevõtja halduskoormust ja bürokraatiat.

Reaalajamajandus muudab andmete tehnilist vormi, mitte sisulist olemust, samuti nende sisestamise, edastamise ja vahetuse viisi. «Ettevõtja ei pea enam käsitsi veebikeskkondades andmeid sisestama või täitma ja saatma paber- ja PDF dokumente ja aruandeid. Andmed hakkavad liikuma vajaduspõhiselt ja automatiseeritult ettevõtja süsteemidest nõusoleku alusel otse riigile,» ütles Siem pressiteates.

Reaalajamajanduse kontseptsiooni viiakse juba ellu era- ja avaliku sektori koostöös, näiteks e-arvete esitamise või täisautomaatselt üle x-tee tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni esitamise puhul.

Ära ei kao ka varasemad lahendused. Masinloetavaid andmeid saab vajadusel muuta ka paber- või PDF-dokumendiks ja vastupidi, kui tuleb ajada asju riikidega, kus masinloetavad dokumendid ei ole ühiskondlik norm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles