Rahandusministeerium: tarbijahindade langus kestab järgmise aastani

BNS
Copy
Hoiuste intressid on kerkinud Eesti euroajaloo kõrgeimale tasemele.
Hoiuste intressid on kerkinud Eesti euroajaloo kõrgeimale tasemele. Foto: Pexels / CC0 Licence

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Kristjan Pungase hinnangul on tarbijahinnad alanenud energiahindade mõjul kuni järgmise aasta alguseni.

Statistikaamet teatas kolmapäeval, et tarbijahinnaindeks langes septembris võrreldes augustiga 0,3 protsenti ning võrreldes eelmise aasta septembriga 1,1 protsenti. Euroalal suurenes hinnalangus 0,3 protsendini eelkõige teenuste hinnatõusu pidurdumise tõttu.

«Nii Eestis kui Euroopas laiemalt veavad tarbijahindade langust jätkuvalt energiahinnad. Kui suvekuudel naftahinnad mõnevõrra taastusid, siis koroonanakkuste uus puhang ja piirangute karmistamine tõi septembris kaasa mõningase korrektsiooni naftahindades,» ütles Pungas pressiteates.

Pungas märkis, et nafta hinnad on kolmandiku võrra madalamal tasemel aastatagusega võrreldes. Lisaks kütusehindadele hoiab energiahindu languses odavnenud börsielekter. 

Analüütiku sõnul on teenuste hinnad viiruse mõju tõttu jätkuvalt kerges languses. «Reisimispiirangud ja välisturistide puudus on survestanud eelkõige hotellide, laeva- ja lennukipiletite hindu, mis on pea viiendiku võrra odavamad kui aasta tagasi,» sõnas ta.

Arvestades viiruse viimase aja arenguid, jääb turism ning sellega seotud teenuste pakkumine ja hinnatase Pungase hinnangul madalseisu ka lähikuudel.

«Muutunud majandusoludele on paremini vastu pidanud meelelahutus- ja tervishoiuteenused, kus hinnad on pea 6 protsenti kõrgemal kui aasta tagasi,» nentis ta.

Toiduainete hinnatõus pidurdus 1,3 protsendini eelkõige aiasaaduste odavnemise tõttu, kus hooajaline värskete puu- ja köögiviljade hinnalangus oli tavapärasest suurem. 

«Kuigi suvekuudel taastus majandusaktiivsus oodatust kiiremini, võib majanduse edasist käekäiku ja hindade arengut mõjutada viiruse teine laine ja piirangute karmistamine mitmes riigis,» märkis Pungas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles