Veel leidmata! Üle 1 miljoni euro väärtuses aardeid peidab end merepõhjas.

Viasat History
Copy
Foto: Viasat History

26. oktoobril 1859. aastal tabas Suurbritannia rannikut torm, mida peetakse Iiri mere 19. sajandi kõige hullemaks. Sama tormi tõttu läks põhja ka purjelaev Royal Charter, mille pardal oli 130 miljoni väärtuses kulda. Arvatakse, et umbes 1 protsent sellest lasub siiani merepõhjas.

Royal Charter oli juba lõpetamas oma 60 päevast merereisi Melbourne'ist Liverpooli, kui hävis 26. oktoobri tormi tõttu täielikult. Täpne hukkunute arv ei ole teada, sest  reisijate nimekiri läks vrakis kaduma. Ligi 480 reisijast jäi ellu vaid 39, kuid seda ei saa sajaprotsendiliselt kinnitada, sest viimased reisijad astusid pardale vahetult enne laeva väljumist. Kuigi kahepäevane torm viis põhja 133 laeva ning 90 said tugevalt kahjustada, peetakse just Royal Charteri hävingut suurimaks.

Foto: Viasat History

Kõik 39 ellujääjat olid mehed, neist 21 reisijad ja 12 meeskonnaliikmed. Ükski naine ega laps paraku laevaõnnetust üle ei elanud, kuid lisaks tohututele inimkaotustele läks kaotsi ka pardal olnud 130 miljoni dollari väärtuses Austraalias kaevandatud kulda. Kinnitamata andmetel uhtus meri osa kullast Porth Alerthi rannikule, muutes nii mõnegi pere üleöö rikkaks, kuid osaliselt on see kuld ikka veel merepõhjas.

Foto: Viasat History

Norfolkist pärit kullaotsija Vince Thurkettle’it tabas õnn, kui 2012. aastal õnnestus tal järjekordsel otsingul leida ligi 97 grammi kaaluv kullatükk. Ta hoidis oma avastust saladuses ligi neli aastat, kuni sai kinnituse, et tegu on sama õnnetuse käigus kaduma läinud leiuga. Nüüd ihkab ta Royal Charteri kadunud aarded üles leida ning toimetada need esialgsete omanike järeltulijateni. Väidetavalt on mere põhjas veel üle 1 miljoni euro väärtuses aardeid. Mida aeg edasi, seda keerulisem on laeva säilmete hulgast midagi hindamatut kätte saada.

Foto: Viasat History

Uskumatut lugu tõelisest aardejahist «Kuninglik kullavrakk» vaata pühapäeval, 4. oktoobril kell 20.45 telekanalil Viasat History. Jälgi meid ka Facebookis - Viasat channels Eesti.

Foto: Viasat History

Viasat History on saadaval enamikus Eesti teleoperaatorite pakettides.

Copy
Tagasi üles