Valitsuses küpseb kolme riigifirma erastamise plaan (9)

BNS
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu, rahandusminister Martin Helme ja peaminister Jüri Ratas riigikogu sügishooaja esimeses infotunnis.
Välisminister Urmas Reinsalu, rahandusminister Martin Helme ja peaminister Jüri Ratas riigikogu sügishooaja esimeses infotunnis. Foto: Madis Veltman

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks eelmise aasta riigi äriühingute ja sihtasutuste koondaruande; riigi äriühingute kogukäive saavutas seejuures mullu 1,98 miljardiga müügitulu rekordi.

Rahandusministri Martin Helme sõnul on riigil jätkuvalt kavas müüa need riigi äriühingud, mida riik ei pea omama ehk kus turg toimib ning mille vastu on huvi. «Hetkel on pooleli Eesti Teed ASi enampakkumine. Ettevalmistamisel on Enefit Green ASi vähemusosaluse börsile viimine. Valitsuskoalitsioon on põhimõtteliselt kokku leppinud ASi Operail müügi, mille viisi ja ulatuse määratlemiseks eeltöö alles käib,» märkis Helme pressiteates.

Riigi äriühingutel on vara kokku üle 7,4 miljardi euro ja neis töötab 13 400 töötajat. Viie suurima äriühingu varad moodustasid 82 protsenti varade kogumahust. Riigi äriühingute kogukäive oli 1,98 miljardit eurot.

Kogukäibe kasv jätkus, ületades aasta varem saavutatud ajaloolise müügitulu rekordi 117 miljoni euro ehk 6 protsendi võrra. Riigi osalusega äriühingute puhaskasum oli 171,7 miljonit eurot, vähenedes samas aastaga 17 protsenti.

«Üldiselt on riigi osalusega äriühingud piisavalt kapitaliseeritud ja kapitali struktuur on pigem konservatiivne, kuid ühingud peavad jätkuvalt tähelepanu pöörama investeeringute tasuvusele,» nentis Helme.

Riigil on osalus ka 67 sihtasutuses, neist ainuasutajana 40 sihtasutuses. Sihtasutused osutavad erinevaid teenuseid ning eraldavad toetusi paljudes tegevusvaldkondades. Neist pooled ehk 34 tegutsevad kultuuri valdkonnas.

Riigi sihtasutuste varad on 1,3 miljardit eurot, kasvades aastaga 4 protsenti. Sihtasutustes töötas ligi 14 000 töötajat. Tegevustulude ja -kulude koondmahud vähenesid samuti rekordsummas, vastavalt 270 miljoni euro ja 267 miljoni euro võrra. Saadud toetuste maht langes 299 miljoni euro ning antud toetuste maht 324 miljoni euro võrra.

«Sihtasutuse toetuste väljamaksmise viisime üle Riigi Tugiteenuste Keskusse (RTK), et sihtasutused saaksid rohkem keskenduda oma põhitegevusele ning ühtlasi säästa kuludes,» ütles halduspoliitika asekantsler Raigo Uukkivi ning lisas, et RTKs saab riik keskselt korraldades tõsta toetuste väljamaksmise efektiivsust ja kvaliteeti.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles