Ökoloog: lisaks puiduinventuurile võiks väärtustada metsa ökosüsteemi

Copy
Mets kui ökosüsteem. Sihtasutuse Vapramäe-Vellavere-Vitipalu Sihtasutuse juhatuse esimees Gea Järvela (vasakul) ja projektijuht Triinu Pertels Elva lähedal metsas, kus kulgevad Vapramäe matkarajad. Pildilt on näha langenud puud, mida ei või metsast enam eemaldada, sest tegemist on sihtkaitsevööndiga. Umbes saja aasta pärast peaks seal olema juba ürgmets.
Mets kui ökosüsteem. Sihtasutuse Vapramäe-Vellavere-Vitipalu Sihtasutuse juhatuse esimees Gea Järvela (vasakul) ja projektijuht Triinu Pertels Elva lähedal metsas, kus kulgevad Vapramäe matkarajad. Pildilt on näha langenud puud, mida ei või metsast enam eemaldada, sest tegemist on sihtkaitsevööndiga. Umbes saja aasta pärast peaks seal olema juba ürgmets. Foto: Margus Ansu

Riigikogu keskkonnakomisjon arutas statistilise metsainventuuri (SMI) korraldamist, mis võimaldab objektiivselt jälgida metsa dünaamikat riigis tervikuna, ökoloogid soovitavad käsitleda metsa tervikliku ökosüsteemina.

Keskkonnakomisjoni esimees Erki Savisaar märkis pressiteates, et keskkonnaagentuuri iga-aastaselt läbi viidav statistiline metsainventuur on valikuuring, millega saab operatiivselt ja ökonoomselt teavet metsade kohta. SMI põhiülesandeks on metsade ja seal toimuvate pikaajaliste muutuste kirjeldamine, sealhulgas raieülevaate andmine.

«Keskkonnakomisjon leidis, et ei ole põhjust kahelda SMI andmetes, kuid vastuolud tekivad andmete töötlemisel ja avalikustamisel. Lahenduseks võiks võtta suuna avaandmete poole. Avaandmed on kõigile vabalt ja avalikult kasutamiseks antud masinloetaval kujul andmed, millel puuduvad kasutamist ning levitamist takistavad piirangud,» selgitas Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles