Taastuvenergia hinnalangus vähendab selle toetusvajadust

BNS
Copy
Päikesepaneel, Kutja talu.
Päikesepaneel, Kutja talu. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Riigi vähempakkumisele 5 gigavatt-tunni (GWh) roheelektri ostmiseks aastas laekus kokku 25 pakkumist kogumahus 23,6 gigavatt-tundi ning hind kujunes oluliselt madalamaks kui eelmisel hankel.

«Konkurss näitas, et Eesti ettevõtted suudavad pakkuda roheenergia lahendusi praegu kehtivast taastuvenergia tasust oluliselt madalama hinnaga,» ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas. «Ajaga tehnoloogia areneb ja odavneb ning keskkonnasõbralik elekter jõuab Eesti kodude ja ettevõteteni järjest soodsamalt,» lisas ta.

5 gigavatt-tunni lisandumine turule tähendab ligikaudu 1600 kodumajapidamise tarbimisvajadust. Seekordse vähempakkimise keskmiseks hinnaks kujunes 60,9 eurot MWh eest, eelmisel pakkumisel oli keskmine hind 73,39 eurot. Madalaim pakkumine oli seekord hankel 54,7 eurot.

Makstav toetus kujuneb hankel osaleja hinna ja elektri börsihinna koosmõjus. Nii tagatakse tarbijatele parima hinnaga taastuvenergia. Kui elektri kuu keskmine börsihind on näiteks 40 eurot MWh, siis 55 euro MWh pakkunud tootja saab oma toodangu eest toetust 15 eurot MWh eest. Seni kehtinud toetusskeemiga oli toetusmäär 53,7 eurot MWh.

Vähempakkumise võitjad selguvad paari kuu jooksul pärast pakkumiste kontrollimist.

Konkursil said osaleda ainult uued tootmisseadmed, mille elektriline võimsus jääb vahemikku 50 kW kuni 1 MW. Järgmise väiksema, 5 GWh suuruse vähempakkumise, kuulutab riik välja eelduslikult 2020. aasta lõpus. Sellele järgneb 450 GWh mahus hange 2021. aastal. 

Taastuvelektri vähempakkumisi viib läbi süsteemihaldur Elering.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles