Tehnoloogiaaktsiad kerkisid uutesse kõrgustesse millenniumlaste tõttu (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Robinhoodi kauplemisrakendus nutitelefonis. 
Robinhoodi kauplemisrakendus nutitelefonis. Foto: JIM WATSON/AFP
  • Optsioonide maht kasvas suvel aktsiatehingute mahust suuremaks
  • Koroonaviirus tõi kaasa miljoneid uusi aktsiainvestoreid
  • Kõige aktiivsemateks väikeinvestoriteks on saanud millenniumlased

Kaks nädalat tagasi kirjutas majandusleht Financial Times, et tehnoloogiasektori meeletu börsiralli taga on Jaapani tehnoloogiakonglomeraat Softbank, kes on teinud miljardite dollarite väärtuses optsioonitehinguid. Kuid Softbank pole ainus. Optsioonitehinguid on hakanud massiivselt tegema ka väikeinvestorid. Eriti aktiivsed kauplejad on noor põlvkond ehk millenniumlased.

Viimastel kuudel on optsioonitehingud kasvanud mahtudeni, mida pole varem eales nähtud. Lisaks ostavad investorid ka tugevasti tõusnud aktsiaid. Seda strateegiat nimetatakse momentumstrateegiaks, mida võiks ehk nimetada ka inertsistrateegiaks.

«Need on tõesti kasvanud plahvatuslikult tasemeteni, mida ma pole varem näinud,» ütles The Wall Street Journalile andmetöötlusettevõtte SpotGamma asutaja Brent Kochuba.

Optsioonitehinguid ei tee ainult suured investeerimisfondid, vaid erineva mastaabiga investorid, nii suur- kui ka väikeinvestorid algajateni välja.

Mõlemad strateegiad on kergitanud paljud aktsiad, nagu Tesla omad, taevastesse kõrgustesse ning see meelitab ligi uut, näiteks Aasia raha, tänu millele tekib soovide isetäitumine ning taas uue lisaraha juurdetulek.

Noored hakkasid kauplema

Investeerimispanga Goldman Sachs andmetel kasvas juulis esimest korda üksikaktsiate optsioonilepingute maht tavaliste aktsiatehingute mahust suuremaks. Augustis moodustas üksikaktsiate optsioonide maht üle 120 protsendi aktsiatehingute mahust võrrelduna 40 protsendiga kolm aastat tagasi.

Eelmise nädala lõpu seisuga vahetas iga päev omanikku keskmiselt 35 miljonit üksikaktsiat ja börsil kaubeldava fondi (ETF) optsioonilepingut, mis on 92 protsenti enam kui aasta tagasi.

Eriti aktiivseks optsioonidega kauplejateks on muutunud väikeinvestorid. Augustis sõlmisid väikeaktsionärid ostuoptsioonilepinguid 423 miljardi euro väärtuses, mis on viis korda rohkem kui eelmine rekord 2018. aasta alguses.

Väikeinvestoritest aktsiakauplejate juurdekasv on olnud eriti võimas kauplemisrakenduse Robinhood kaudu. Tegemist on väga lihtsa rakendusega, mille kaudu saab kaubelda aktsiate ja optsioonidega tasuta ning võtta väärtpaberite soetamiseks ka laenu.

Kui börsikrahhile järgneb tavaliselt majanduslangus, siis väikeinvestorid lahkuvad ja võivad jääda aastateks kõrvaltvaatajaks. Märtsis toimunud koroonapandeemiast tingitud börsilanguse järel juhtus vastupidi. Eriti USAs, kus valitsus andis igale elanikule 1200 dollarit (umbes 1015 eurot) ja noored inimesed pidid istuma kodus, kus suurt mitte midagi teha ei olnud. Nad hakkasid investeerima. Õigem oleks muidugi öelda: kauplema ja spekuleerima.

Optsioonitehingute kasv. 
Optsioonitehingute kasv. Foto: Pm

Robinhoodil on praegu pea sama palju registreeritud väärtpaberikontosid (13 miljonit) kui vanal ja väärikal odavkauplemise pioneeril Charles Schwabil, kes on tegutsenud juba 49 aastat. Ainuüksi sel aastal on Robinhoodi klientide arv kasvanud kolme miljoni inimese võrra, mis on 30 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Neist valdav osa on millenniumlased.

Robinhoodi kaudu sooritatud tehingute kauplemismaht kasvas teises kvartalis eelmisega võrreldes 139 protsenti, 51 miljardi euroni. Schwabi kaudu tehtud tehingute maht kasvas aga 24 protsenti, umbes 34 miljardi euroni.

Kui üldiselt mõjutavad USA aktsiaturgudel hindu peamiselt institutsionaalsed investorid ehk igasugused investeerimis-, riski- ja pensionifondid, siis on ka hulk aktsiaid, mille hindu mõjutavad millenniumlastest väikeinvestorid, kirjutab ajakiri Forbes. Nendeks on näiteks elektriautode tootja Tesla, kanepimüüja Cronos, kasiinooperaatori Penn National Gaming ning isegi pankrotikaitse alla läinud autorendikompanii Herz aktsiad.

Optsioonimahtude kiire kasv kergitab kiiresti aktsiate hindu, sest pangad, kes neid kirjutavad, peavad oma positsioone maandama.

Kiire kasv kergitab hindu

Finantstehnoloogiaettevõtte Robinhood asutasid 2013. aastal Bulgaaria päritolu Ameerika ettevõtja Vladimir Tenev ja India päritolu Ameerika ettevõtja Baiju Bhatt, kes mõlemad olid varem tegevad välkkauplemisega (välkkauplemine on ülikiire automaatkauplemine, kus tehakse kümneid tuhandeid tehinguid sekundis – toim). Mõlema ettevõtja vanemad saabusid Ühendriikidesse seoses doktorantuuriõpingutega. Mõlemad noormehed alustasid füüsikaõpinguid Stanfordi ülikoolis, kuid jätsid kõrgkooli pooleli.

Robinhood pakub tasuta kauplemisplatvormi nii nutitelefonile kui ka veebilehekülge, mille kaudu saab kaubelda aktsiate, börsil kaubeldavate fondide (ETF) ja optsioonidega. Krüptovaluutade huvilistele pakutakse seda võimalust rakenduse Robinhood Crypto kaudu.

Kauplemine on tasuta, ettevõte teenib oma tulud ostu-müügi vahede ja väärtpaberite tagatisel antud laenuintressidelt.

Nagu arvata võib, tuleneb ettevõtte nimi missioonist pakkuda finantsturgudele juurdepääsu kõigile, mitte ainult jõukamatele inimestele.

Optsioon on õigus osta või müüa mingit vara kindlal ajal või enne kindlat aega kindla hinnaga. Näiteks kui investor usub, et aktsia hind on kuu või 12 kuu pärast märkimisväärselt kõrgem, võib ta osta optsioonilepingu sellele hinnale. Optsiooni hind, mida nimetatakse optsioonipreemiaks, on suhteliselt väike võrreldes selle aktsiahinnaga. Oletame, et mingi aktsia hind on 50 eurot, ja te usute, et 12 kuu pärast on selle hind 100 eurot. Näiteks ostate 12 kuuks optsiooni 75 eurole ja maksate selle eest preemiat, näiteks viis eurot. Juhul kui teil on õigus ja aktsia hind on 12 kuu pärast tõesti 100 eurot, saate selle väärtpaberi 75 euro eest ja teie võit on 25 eurot. Kui aga lootused ei täitu ja aktsia hind jääb alla 75 euro, jääte oma optsioonipreemiast lihtsalt ilma, sest optsioonilepingu korral kohustust väärtpaberit osta ei ole.

Kuna optsioonilepingu sõlmimisel panete mängu vaid murdosa lepingu alusvaraks oleva väärtpaberi väärtusest, on tegemist tugeva finantsvõimendusega. Võimalik kaotus on suhteliselt väike, aga võidupotentsiaal, eriti praegu, kus mõnede aktsiate hinnad teevad kosmilisi tõuse, väga suur.

Optsioonimahtude kiire kasv kergitab kiiresti aktsiate hindu, sest investeerimispangad, kes neid kirjutavad, peavad oma positsioone maandama. Kui pank müüb ostuoptsiooni, siis peab ta ise ostma tehingu alusvaraks olevaid aktsiaid ja tuletisväärtpabereid.

Tuletistehingute mahtude kasv kiirendab aktsiahindade liikumisi mõlemas suunas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles