Meelespea: kuidas käituda, kui oled metsloomale otsa sõitnud?

Tarbija24
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Põtrade ja hirvede jooksuaja tõttu tuleb autojuhtidel tavapärasest tähelepanelikum olla, kuna metsloomad võivad teedele eksida. 

Politsei- ja Piirivalveameti andmetel on Eesti teedel juhtunud viimase kolme aasta jooksul 60 inimkannatanutega liiklusõnnetust, mille põhjuseks on olnud kokkupõrge loomaga. 

Raske on öelda, millise loomaga enim kokkupõrkeid esineb, kuna Politsei- ja Piirivalveametile teatatakse üldjuhul õnnetustest, kus teele on sattunud suuremad loomad nagu kits, põder või metssiga. Sellised kokkupõrked põhjustavad suurema tõenäosusega inimestele vigastusi. 

Mida aga teha, kui kokkupõrge metsloomaga on juba toimunud?

- Kui on toimunud kokkupõrge metsloomaga, siis on esimese asjana vajalik vältida kahju suurenemist ja tagada üldine ohutus. Selleks peatage sõiduk ja lülitage sisse ohutuled, halva nähtavuse korral asetage teele ohukolmnurk.

- Kui õnnetuse tagajärjel on inimesed viga saanud, teavitage viivitamatult juhtunust häirekeskust numbril 112.

- Peale abi kutsumist tuleb anda vigastatutele esmaabi. Kui selleks vajalikud oskused puuduvad, käituge vastavalt häirekeskuse poolt antud korraldustele.

- Vigastatud loomast võib teada anda politseile, kuid õigem on maanteel hukkunud või vigastatud suuruluki (hunt, karu, ilves, metssiga, punahirv, põder või metskits) puhul teatada sellest Keskkonnainspektsiooni valvetelefonil 1313 .

- Teel hukkunud või vigastatud väikeulukitest saab teatada maanteeinfokeskuse telefonil 1510, kust edastatakse info piirkonna teedevalitsusele. Linna või asula piires sõiduki alla jäänud või muul viisil hukkunud loomadest tuleks teatada kohalikule omavalitsusele.

- Kui käepärast on fotoaparaat või mobiiltelefon, on kasulik sündmuskohta ja sõidukit pildistada. Mets- või kariloomale otsasõidu puhul on kindlustusvõtjal kohustus tõendada loomale otsasõitu.

- Pärast juhtumi asjaolude fikseerimist võib sõidukiga sündmuskohalt lahkuda, kui juht on  veendunud, et sõidukiga liikumine on ohutu. Muul juhul tuleb sõiduki transportimiseks kasutada puksiirteenuse abi.

- Teavitage kindlustusandjat juhtunust esimesel võimalusel ning tegutsege vastavalt kahjukäsitlejate antud juhistele.

- Tasub teada, et liikluskindlustus ei hüvita teele jooksnud metslooma poolt tekitatud kahju. Kahju hüvitatakse vaid kaskokindlustuse olemasolu korral ning mitmed kindlustusseltsid ei nõua metsloomale otsasõidu tõttu tekkinud kahjude korral kasko omavastutuse summa tasumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles