Tõnis Oja: madal Euribor ei kesta igavesti

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: Liis Treimann.

Alanev Euribor toob naeratuse suule kümnetele tuhandetele eluasemelaenuvõtjatele, aga samas tuleb kindlasti meeles pidada, et madalad intressid ei kesta igavesti. Kuigi lähiajal võib intress veel langeda, hakkab see varem või hiljem taas kerkima ning mitte keegi ei tea, kui kiire see tõus võib tulla.

Seepärast tuleks mõelda tulevikule, aegadele, mil Euribor võib kerkida talumatult kõrgele. Üheks võimaluseks on intressi fikseerimine, aga reeglina ei ole see hea, sest laenutingimused võivad teile muutuda kehvemaks.

Ma soovitan ja kasutan ka ise lihtsat säästmismeetodit. Neli ja pool aastat tagasi oli Euribor ajaloo kõrgeim ning enamikule laenuvõtjatest olid ka igakuised laenumaksed mitmesaja euro võrra suuremad. Selle asemel et need mitusada eurot, mille võrra te pangale praegu vähem maksate, ära kulutada, pange need hoopis tähtajalisele hoiusele.

Suurpankade hoiuseintressid on küll madalad, aga väikepangad pakuvad päris korralikku intressi. Nii korjate endale polstrit ajaks, mil Euribor kerkib liiga kõrgeks. Kui aga intressitase jääbki madalaks, saate oma eluasemelaenu lihtsalt varem tagasi maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles