Riik asub toetama elektribusside ostmist

BNS
Copy
Viru bussipeatus Tallinnas.
Viru bussipeatus Tallinnas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas allkirjastas eelnõu, millega riik plaanib toetada elektribusside ostmist, laadimistaristu ehitamist ning tarbimis- ja laadimisandmete kogumist nelja miljoni euroga.

Aasa sõnul on Eesti ühistransport juba täna palju keskkonnasäästlikum kui varem ning uueneb ka edaspidi. «Eesti plaanid CO2 vähendamiseks on Euroopa Liidus kahtlemata ühed ambitsioonikamad ja soovime heitmete vähendamiseks kasutada võimalikult palju kohalikke ressursse,» ütles Aas. «Meie teedel ja tänavatel juba sõidab mitusada kohalikku biometaani kasutavat gaasibussi, suured investeeringud on tulemas raudtee viimiseks elektrile, samuti ootavad ees vesiniku pilootprojektid.» 

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium saatis turuosalistele kooskõlastamiseks eelnõu, mille kohaselt saab üks pilootprojektis osaleja küsida toetust vähemalt kaheksa madala põrandaga bussi ja sellega kaasneva taristu soetamiseks avalike liinide teenindamiseks.

Riik toetab nii busside ostmist kui ka vajaliku taristu rajamist. Muuhulgas tuleb rajada vähemalt kaks tava- ning kaks kiirlaadijat. Pilootprojektis leiavad rakendamist ka elektribusside akud elektrivõrgu stabiliseerimiseks. Saadud andmete abil võib tulevikus teha paremaid otsuseid.

Bussid peavad reisijaid vedama vähemalt viis aastat ja busside keskmine läbisõit peab olema vähemalt 40 000 kilomeetrit aastas. Bussid kasutavad taastuvelektrit. Toetust saab plaanide kohaselt hakata küsima Keskkonnainvesteeringute Keskuselt alates 2021. aasta esimesest poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles