Laenudest punnis kinnisvaraprojekt läks investoritele maksma pea miljoni

PM Majandus
Copy
Investorite pandud rahaseeme idanema ei hakanud.
Investorite pandud rahaseeme idanema ei hakanud. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Investorid kaotasid Crowdestate'is lõhki laenatud kinnisvaraprojektis pea miljoni, projekti ostis oksjonilt ainsa enampakkujana suurim investor, kirjutab Äripäev.

Asja üks eestvedajaid, kuni 2015. aastani Trigon Capitali ridadesse kuulunud Ülo Adamson leiab, et suure riskiga agressiivne projekt lõppes küll õnnetult, ent asjad oleksid võinud minna veel kehvemini.

Estera Development Holdingu projektist Crowdestate'i portaalis vaatavad vastu nukrad numbrid: ühisrahastusinvestorid, kes panustasid projekti 1,1 miljonit eurot, said tagasi nutused 300 000, mis tähendab, et kaduma läks enam kui 70% investeeringust.

Loe pikemalt Äripäevast.

Paar kuud tagasi rääkis Crowdestate'i juht Loit Linnupõld, et pandeemia tegi elu raskemaks, kuid pärast taastus see väga kiiresti.

«Märtsis-aprillis vähenes kõigi suurte ühisrahastusplatvormide investorite huvi. Laenude intressimäärad tõusid: kui muidu oli kinnisvaralaenu intress 10–11 protsendi vahel, siis pärast koroonakriisi algust 13–14 protsenti,» ütles Linnupõld.

«Kui aktsiaturud taastusid, olid ka ühisrahastuse investorid tagasi.» Arendajad raha otsas Samas ütles ta, et enamik projekte töötab siiski plaanitult. «Vanast ajast on üleval pettusjuhtumid, millega tegeldakse.»

Möödunud aastal tuli ilmsiks terve hulk Crowdestate'is rahastatud projekte, mis ebaõnnestusid, hävitades ka investorite raha. Suur osa neist – näiteks Kristjan Silla ehitusprojektid ja Q-Hausi pankrotiga seonduv – on antud kohtusse.

Koroonakriisi ajast tõi Linnupõld esile ühe suure projekti, mis platvormil põrus: Läti kinnisvaraprojekt, kus investoritelt küsiti raha ehitusega alustamiseks. «Siin me mõtleme veel, mida me sellega teeme,» ütles Linnupõld.

Kui eelmise aastaga võrreldes on Tallinnas kinnisvaraturg kukkunud 20 protsenti, siis investorid on tagasi, aga neile pole piisavalt projekte pakkuda. Crowdestate'i enda majanduslik olukord sai kriisis löögi.

«Märtsis-aprillis polnud praktiliselt käivet, eelmise aasta kasvutempost oleme kindlalt maas,» ütles Linnupõld. Tema sõnul on ettevõte taas laienemiskursil: kui värbamine kriisi tulles külmutati, siis nüüd otsitakse taas inimesi ning tänavu on kavas liikuda vähemalt ühte – kui mitte kahte – uude riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles