Lagarde: majanduse ergutamisel me järeleandmisi ei tee (4)

BNS
Copy
EKP president Christine Lagarde.
EKP president Christine Lagarde. Foto: RALPH ORLOWSKI/REUTERS

Euroopa Keskpanga (EKP) president Christine Lagarde ütles pühapäeval, et pandeemiast põhjustatud majanduslanguse vastu võitlemisel ei saa järeleandmisi teha, ning kutsus valitsusi keskpanga jõupingutusi eelarvekulutustega toetama.

Ehkki eurotsoon on aasta alguses majandust laastanud tagasilöögist taastumas, ütles Lagarde, et taastumine on ebavõrdne ning ebakindel, kuna paljud riigid on silmitsi koroonaviiruse uue levikuga. 

Euroopa Keskpank väljendab valmisolekut rakendada kõiki oma instrumente selle nimel, et 19-liikmeline ühisrahaklubi kriisist välja aidata, kinnitas Lagarde online-kõnes, mille ta pidas Araabia riikide keskpankade juhtide kohtumise puhul.

Ta rõhutas, et eurotsooni valitsused peavad avalike kulutuste ja investeeringute näol omavahel koormust jagama.

«Jätkuv ekspansiivne eelarvepoliitika on ülimalt tähtis, et vältida suurt töökohtade kadumist ja toetada majapidamiste sissetulekuid, kuni majandus jõulisemalt kasvama hakkab,» ütles ta. 

Lagarde kutsus valitsusi ka üles kiirelt välja töötama Euroopa Liidu 750 miljardi eurose taastamiskava üksikasju, et see saaks 2021. aasta jaanuaris käivituda. 

Viimastel kuudel on keskpank astunud pandeemia mõju leevendamiseks enneolematuid samme, võttes kasutusele 1,35 triljoni euro suuruse võlakirjade erakorralise ostu kava, mis hoiab intressid äärmiselt madalal ning võimaldab eriti odavaid laene. 

Eesmärk on hoida laenukulud madalal ning ergutada inflatsiooni. Eurotsooni inflatsioon pöördus augustis negatiivseks, -0,2 protsendi peale, kuid keskpanga eesmärk on tõsta see 2 protsendi ligidale. 

Lagarde möönis, et lühiajaline hinnasurve jääb ka euro vahetuskursi hiljutise kallinemise tõttu lähiajal tagasihoidlikuks.

«Mis puutub meie hinnastabiilsuse eesmärgi saavutamisse, siis järeleandmist pole ja ei tule.»

Lagarde'i pühapäevased kommentaarid meetmete kohta olid tugevamad kui neljapäeval pärast Euroopa Kespanga korralisele rahapoliitika koosolekule järgnenud pressikonverentsil. 

Analüütikud on seisukohal, et enne aasta lõppu lisab keskpank veel stiimuleid, näiteks võlakirjade ostukava veelgi laiendades. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles