Valitsus külmutab töötuskindlustusmakse määra neljaks aastaks

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond).
Sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond). Foto: Remo Tõnismäe

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks eelnõu, millega jäetakse töötuskindlustusmakse määr järgmiseks neljaks aastaks senisele tasemele ehk 2,4 protsendile, millest töötajad tasuvad 1,6 protsenti ja tööandjad 0,8 protsenti.

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul on praeguses Covid-19 leviku tõkestamise piirangutest tingitud olukorras oluline, et riik aitaks säilitada võimaluste piires stabiilsust majanduskeskkonnas nii tööandjate kui töötajate jaoks, pakkudes senisest enam tuge ka töö kaotanutele.

«Töötuskindlustusmakse määra säilitamine on vajalik ka seetõttu, et töötukassal oleks rahalisi vahendeid hüvitiste väljamaksmiseks olukorras, kus töötus lähiajal ilmselt suureneb. Pean väga oluliseks, et töötukassal oleksid tagatud piisavad ressursid nii tööinimeste kui töö kaotanute toetamiseks,» ütles Kiik.

Tööturuteenuste osutamiseks ja tööturutoetuste maksmiseks vajalike vahendite tagamiseks on kavas 2021. aastal töötuskindlustuse sihtfondidest sihtkapitali üle kanda seadusejärgne maksimaalne summa, milleks on 30 protsenti fondide mahust ehk 62,9 miljonit eurot. Vahendeid kasutatakse järgmisel aastal aktiivsete tööturuteenuste (näiteks koolituste) osutamiseks ja tööturutoetuste maksmiseks.

Töötuskindlustussüsteem loodi Eestis 2002. aastal. Kõige kõrgem oli makse määr aastatel 2009–2013, mil see tõusis 4,2 protsendini – töötaja tasus sellest 2,8 ja tööandja 1,4 protsenti. Töötuskindlustusmakse määr on olnud alates 2015. aastast 2,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles