Tarbijahinnaindeks langes augustis 0,9 protsenti

BNS
Copy
Kütus.
Kütus. Foto: Tairo Lutter

Tarbijahinnaindeks tõusis augustis võrreldes juuliga 0,6 protsenti, kuid võrreldes eelmise aasta sama kuuga langes 0,9 protsenti.

Mulluse augustiga võrreldes olid kaubad 0,3 protsenti ja teenused kaks protsenti odavamad, teatas statistikaamet.

Statistikaameti juhtivanalüütik Viktoria Trasanov tõi välja, et juba viiendat kuud järjest mõjutas tarbijahinnaindeksi aastast muutust enim mootorikütuse hinnalangus. «Eelmise aasta augustiga võrreldes oli diislikütus seekord 24,2 protsenti ja bensiin 6,9 protsenti odavam,» ütles Trasanov pressiteate vahendusel.

Suurem mõju indeksi muutusele oli ka eluasemeteenustel, kuna üür oli 14 protsenti ja kodudesse jõudnud elekter 7,4 protsenti mullusest odavam.

Vastupidises suunas mõjutas indeksi muutust enim toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine. Põhiosa sellest andis puuvilja 12,6-protsendine ning liha ja lihatoodete 5,7-protsendine hinnatõus.

Toidukaupadest odavnes sama ajaga enim värske kala 19 protsendiga, värske köögivili 11 protsendiga ja oliivõli kümne protsendiga, kuid kallines värske puuvili ja marjad 16 protsendiga ning väikelastetoit 12,5 protsendiga.

Juuliga võrreldes mõjutas augustis tarbijahinnaindeksit enim kodudesse jõudnud elektri 11,5-protsendine hinnatõus. Suurema mõjuga oli ka lennukipiletite 17,8-protsendine kallinemine.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad langesid eelmise aasta sama kuuga võrreldes 5,4 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad tõusid 0,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles