Eesti elektrimüüja loobub vastuolulise hakkpuiduelektri müümisest

PM Majandus
Copy
Hakkpuit. Foto on illustreeriv.
Hakkpuit. Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Gaas alustab reedel päikeseenergiast toodetud roheelektri pakkumisega ja loobub hakkepuidust saadud elektri müümisest.

Eesti Gaasi juhatuse liikme Margus Kaasiku sõnul pakub ettevõte edaspidi ainult puhtalt päikeseenergiast toodetud taastuvelektrit. «Tänaseni näitavad elektrimüüjad oma klientidele taastuvenergia sildi all mitte ainult tuulest, veest või päikesest toodetud, vaid ka puidu põletamisest saadud elektrit,» ütles Kaasik pressiteate vahendusel.

Ta nentis, et inimene ei saa seega tegelikkuses valida, millist ja kui suures ulatuses taastuvenergiat ta ostab ega teha läbini keskkonda hoidvaid valikuid.

Eesti Gaas loobub nüüdsest hakkepuidu põhiste taastuvenergia sertifikaatide ostmisest ning garanteerib klientidele 100 protsenti päikesest toodetud elektri. Roheelekter tuleb ettevõtte enda päikeseenergia tootmisest, mis aitab hoida Margus Kaasiku sõnul ka hinna soodsana.

«Oleme roheenergia tootmist ja pakkumist viimastel aastatel jõudsalt edendanud – rajanud päikeseparke, asunud pakkuma ettevõtetele ja avalikele hoonetele individuaalsete päikesejaamade ehitust. Seega suudame vajamineva elektrikoguse oma toodanguga ära katta,» märkis Kaasik.

Ta tõi võrdluseks välja, et ettevõtte aasta päikeseenergia toodang aitab säästa kolme hektari suuruse metsa langetamisest ning katta enam kui 1000 majapidamise aastase keskmise elektritarve.

Eesti Gaas on pakkunud klientidele taastuvallikatest toodetud elektrit alates 2013. aastast, mis on saadud päikese, tuule ja biomassi toodangust. Nüüd saab klient taastuvelektri paketti valides puhtalt päikesest toodetud elektrit.

Kuna aasta- ja ööpäevaringselt ei ole võimalik päikeseenergiat pidevalt ja ühtlaselt toota, siis arvestatakse selle tarbimist ja tootmist kogu aasta lõikes. Samal põhimõttel soetatakse ka taastuvenergia sertifikaate.

Eesti Gaas tarnib klientidele maagaasi nii torugaasi, surumaagaasi (CNG) kui veeldatud maagaasi (LNG) kujul. Ettevõte arendab taastuvenergiaportfelli päikeseenergia ja rohegaasi – biometaani – tootmise ja müügi näol.

Läbi tütarettevõtete tegeleb Eesti Gaas energiavaldkonna infrastruktuuri projekteerimise, ehituse ja hooldusega. Kontsernil on 240 töötajat. Välisturgudel Soomes, Lätis ja Leedus kasutab ettevõte kaubamärki Elenger.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles