Meremeeste ametiühing: uue kokkuleppeta ei saa tuhandet töötajat koondada (2)

PM Majandus
Copy
Meremeeste ametiühingu ja OÜ Hansaliin sõlmitud kokkuleppe kohaselt kohustus tööandja täiendavatest koondumistest loobuma, juhul kui olukord Läänemere laevaliinidel drastiliselt ei muutu.
Meremeeste ametiühingu ja OÜ Hansaliin sõlmitud kokkuleppe kohaselt kohustus tööandja täiendavatest koondumistest loobuma, juhul kui olukord Läänemere laevaliinidel drastiliselt ei muutu. Foto: Eesto Vabamägi

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing (EMSA) ei kavatse leppida tuhande Tallinki töökoha koondamisega, kuna Hansaliin OÜ töötajate osas sõlmitud lepinguga kohustus laevafirma järgmise aasta maikuuni täiendavatest koondamistest hoiduma.

Praeguseks on Tallink töötukassale teada andnud 1500 töökoha kaotamisest: TLG Hotellis koondatakse sealjuures 225 töötajat, Tallink Grupis 100, Tallink Duty Frees 75, HT Laevateeninduses 150 ning Hansaliinis 1000 töötajat.

Ametiühing sõlmis 4. augustil lepingu, mille alusel said Tallink Gruppi kuuluva Hansaliin OÜ töötajad olla üle viidud päevapalgalt tunnipalgale, samuti kohustus tööandja järgmise aasta maikuu lõpuni töötajad rohkem mitte koondama, juhul kui olukord Läänemere laevaliinidel drastiliselt ei muutu, märkis EMSA esimees Jüri Lember videopöördumises ametiühingu liikmetele.

«Täna oleme olukorras, kus faktiliselt on haigusnäitajad paljudes riikides hüpanud üles ja seetõttu on tekkinud täiendavad tõrked reisijate teenindamisel. Paljud reisijad on oma broneeringud üles öelnud ja olukord võib lugeda, et on üsna olulisel määra muutunud – kas sedavõrd drastiliselt, et peaksime loobuma antud kokkuleppes Hansaliini töötajate osas sõlmitud koondamise vältimisest, seda selgitavad järgmised läbirääkimised ettevõtte juhtkonnaga,» rääkis Lember.

«Soovin teile kinnitada, et kindlasti Hansaliini osas on tuhat töökohta hetkeolukorda arvestades ülemäära suur ja järgnevate päevade läbirääkimised peavad andma igal juhul esmalt vastuse selles osas, kas koondamine on üldse põhjendatud või millises ulatuses,» lisas ta.

Seni, kuni ametiühingul pole mitmetele küsimustele selgeid vastuseid, ei kavatseta Hansaliini töötajate osas sõlmitud lepingust taganeda. «Kui tööandja ei soovi töötüli algatada, siis ta ilma täiendava kokkuleppeta selles osas koondada täiendavalt ei saa,» märkis ametiühingu esimees.

Kui osapooled kokkuleppele ei jõua, võivad nad töötüli lahendamiseks pöörduda riikliku lepitaja poole.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles