Tallinki kärped võivad lüüa iga kolmandat (1)

Copy
Helsingist saabujad käesoleva aasta aprillikuus. 
Helsingist saabujad käesoleva aasta aprillikuus. Foto: Konstantin Sednev

Tallink alustas suuremahuliste ümberkorralduste elluviimisega: koondamised, palgata puhkused ja muu kulude optimeerimine puudutavad kõigis riikides kuni 2500 töötajat.

Eelmise aasta lõpus oli laevafirma palgal veel üle 7200 inimese. Sel nädalal jõuavad töötukassasse esimesed kollektiivse koondamise teated, mis puudutavad kokku 1000–1500 Eesti töötajat, kuid see ei pruugi Tallinki juhi Paavo Nõgene sõnul tähendada veel nende töökohtade kaotamist.

«Küsimus on, milliseks kujunevad arengusuunad järgmise kuu jooksul, mil algab reaalsete koondamisteadete väljaandmine. Selleks peetakse enne asjaosalistega läbirääkimisi. Milliseks kujunevad lõplikud arvud ja tegevused, selgub seejärel,» täpsustas ta Postimehele.

«Mõistetav on see, et kui tööd ei saa piiride kinni olemise või klientide puudumise tõttu töötajatele anda, siis ilma riikide otsustava sekkumiseta sektorile mõeldud pikemaajaliste palgameetmete näol tuleb turismisektoril kahjuks tegutseda järgnevalt: koondada ning varasuvel, nõudluse tekkimisel, inimestele taas tööd pakkuda,» lisas Tallinki juht.

Eile andis Tallink töötukassale teada esimese 400 inimese koondamisest, neist üle poole on hotellitöötajaid. «Esmase teate põhjal puudutab see kolme ettevõtet,» ütles töötukassa kommunikatsiooninõunik Lauri Kooli.

Koondamisteate said laevafirma kõiki hotelle haldava TLG Hotell OÜ 225 töötajat, kus veel aastavahetuse seisuga töötas pea 420 inimest. Tallink Duty Free 171 töötajast said koondamisteate 75 inimest ning Tallink Grupis, kus on palgal eilse seisuga 461 töötajat, sada inimest.

Koondamise tähtajaks on märgitud detsember, nüüd ootavad ees läbirääkimised ka ametiühinguga ning lõpliku teatega selgub, mismoodi ja kui paljusid töötajaid ümberkorraldused puudutavad. Lisaks Eestile on kontsern alustanud uut kollektiivse koondamise protsessi ka Lätis.

Soomes palgata puhkused

Soome tütarettevõtte Tallink Silja OY töötajatest jäävad palgata puhkusele mingis ulatuses kõik 1200 kalda- ja meretöötajat, sealhulgas kahe Soome lipu all sõitva laeva Silja Serenade’i ja Baltic Princessi meeskonnaliikmed.

Tallink Grupis algatatud efektiivistamisprotsessid puudutavad kuni 2500 töötajat kõigis riikides ning edasine sõltub firma teatel juba osaliste läbirääkimistest.

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu esimehe Jüri Lemberi sõnul peaks Tallinki ümberkorraldusi arutama kolmepoolsel arupidamisel koos valitsuse ja töötukassa esindajatega. Laevaperedes plaanitud koondamised on ametiühingule teada, kuid täpseid arve ei soovi ta öelda, kuna Tallink on börsil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles