Teises kvartalis langesid pensionifondide investeeringud Eestisse

BNS
Copy
Kaubandus-tööstuskoda. Pilt on illustratiivne.
Kaubandus-tööstuskoda. Pilt on illustratiivne. Foto: Internet

Tänavu teises kvartalis langes pensionifondide Eestisse investeerimise osakaal võrdluses esimese kvartaliga 1,3 protsendipunkti, moodustades 12,89 protsenti fondide kogumahust.

Viimati langes kogumaht alla 13 protsendi 2019. aasta esimeses kvartalis. Langus toimus pärast esimeses kvartalis saavutatud kõigi aegade kõrgeimat taset, teatas Eesti Kaubandus-Tööstuskoda.

Pensionifondide varadest on Eestisse investeeritud 634,2 miljonit eurot ning absoluutkasv võrdluses eelmise kvartaliga on 1,8 miljonit eurot. Pensionifondide koguväärtus oli teise kvartali lõpu seisuga kokku 4,9 miljardit eurot, mida on 466 miljonit rohkem kui esimeses kvartalis.

Jätkuvalt on pensionifondide varadest Eestisse investeerinud kõige rohkem LHV, kelle koguinvesteeringutest on Eestisse paigutatud 22,79 protsenti, mida on 2,78 protsendipunkti vähem kui esimeses kvartalis.

LHV investeeringute mahu langus on tingitud muutustest LHV pensionifondis L, kus Eestisse investeeritud varade väärtus on vähenenud 13,5 miljonit eurot. Väiksem, 1,1-miljonine langus toimus LHV pensionifondis XL.

Investeeringutelt Eestisse järgnes Swedbank 11,44 protsendiga. Varade mahu langus võrdluses esimese kvartaliga on seejuures 0,85 protsendipunkti, mis tulenes peamiselt K10 ja K30 fondide muutustest kogumahus 1,6 miljonit eurot.

SEB on Eestisse investeerinud 6,89 protsenti koguinvesteeringutest, mida on 0,05 protsendipunkti vähem kui esimeses kvartalis, ning Luminor 4,21 protsenti ehk 0,12 protsendipunkti vähem kui esimeses kvartalis.

Eestisse investeeritud 634 miljonist eurost on pankade lõikes siia paigutanud kõige rohkem LHV, mille fondid annavad kokku 51 protsenti ehk üle 325 miljoni euro. Järgnevad Swedbank 36 protsendiga ehk 227 miljoni euroga, SEB kümne protsendi ehk 63 miljoni euroga ning Luminor kolme protsendi ehk 17 miljoni euroga. Eestisse ei ole investeerinud Tuleva Maailma pensionifondid.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda jälgib ja analüüsib pensionifondide varade investeeringuid Eesti majandusse alates 2016. aasta algusest. Tookord olid pensionifondid oma varasid Eestisse investeerinud vaid 5,48 protsenti ehk 147 miljonit eurot.

Kõige väiksem oli investeeringute kogumaht 2017. aasta esimeses kvartalis, moodustades ainult 5,01 protsenti. Suurimad kasvunumbrid olid 2017. aasta neljandas kvartalis, mil investeeringute kasv oli üle kahe protsendipunkti. Positiivne trend sai alguse pärast seadusemuudatusi, millega riik leevendas pensionifondide investeerimispiiranguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles