SEB: noorte naiste palgaootus on meeste omast märksa madalam (2)

BNS
Copy
Eesti suurele soolisele palgalõhele on tähelepanu juhtinud ka Euroopa Komisjon.
Eesti suurele soolisele palgalõhele on tähelepanu juhtinud ka Euroopa Komisjon. Foto: ANTS LIIGUS / PRNPM/EMF

SEB noorte uuringu kohaselt hindavad noored naised oma praegustele teadmistele ja kogemustele vastavat palgataset meestest tunduvalt madalamaks.

Üle 1000-eurost palka ootab vaid 44 protsenti naistest, kuid 72 protsenti meestest. Samuti on mehed palju optimistlikumad oma tulevaste sissetulekute osas, kus üle 1500 euro suurust palka ootab ligi 40 protsenti meestest ja vaid 16 protsenti naistest, teatas SEB.

Ainult 2 protsenti naistest usub, et on ühe aasta pärast väärt rohkem kui 2000-eurost palka, samas on vastav osakaal meeste seas 15 protsenti.

«Selle aasta uuringus oleme keskendunud noorte tööelule ja karjäärile ning näeme soolise palgalõhe jälge nii reaalsetes palganumbrites kui ka eelkõige naiste hinnangus oma teadmiste ja oskuste kohta ja nende ootustes tulevasele sissetulekule,» ütles noorte kliendisegmendi müügijuht Merit Kalm pressiteates.

«Üldiselt võib öelda, et naised näevad ennast tulevikus pigem madalama palga saajatena ja mehed kõrgepalgalistena. Lisaks, mida kaugemast tulevikust noored räägivad, seda suuremaks kasvab vahe meeste ja naiste palgaootustes,» märkis ta.

Iga teine naine arvab, et saab aasta pärast kuni 1000-eurost palka, samal ajal on 80 protsenti noortest meestest veendunud, et nad saavad palka alates 1000 eurost kuus.

«Tänases ühiskonnas oleks ilmselgelt vale eeldada, et naiste oskuste ja kogemuste pagas on meeste omast väiksem või mingil põhjusel kehvem, sest hariduse kättesaadavus on väga heal tasemel ning soolised piirangud puuduvad. Meie ühiskonnas on karjäärivõimalused mõlema soo jaoks avatud pea igas elusfääris, samas näeme endiselt, et noori naisi saadab karjääriteel suurem ebakindlus ja madalamad ootused,» nentis Kalm.

Viieaastases perspektiivis ootavad rohkem kui 2000 eurot palka ainult 25 protsenti naistest ja üle 51 protsendi meestest. Lisaks usub ligi kolmandik noortest meestest, et nad saavad viie aasta pärast rohkem kui 2500 eurot kuus palka, naistest eeldab seda vaid kümnendik.

Tänavu mais korraldatud SEB uuringus osales 458 noort vanuses 18 kuni 25 eluaastat. 2020. aasta uuring on peamiselt keskendunud muutustele noorte tööhõives ja karjääris.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles