Hiina firma plaanib rekordesmaemissiooni

Erik Aru
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Rikkaim hiinlane, internetikaubamaja Alibaba asutaja Jack Ma võib rahul olla – kontserni sidusfirma aktsiaemissioon toob ilmselt hiiglasliku rahasumma. 
Rikkaim hiinlane, internetikaubamaja Alibaba asutaja Jack Ma võib rahul olla – kontserni sidusfirma aktsiaemissioon toob ilmselt hiiglasliku rahasumma. Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS/SCANPIX

Tavaeestlasele ilmselt tundmatu Hiina internetimakselahenduste pakkuja Ant saab peagi olema üks maailma suuremaid börsil noteeritud rahandusasutusi.

«Koos Tencentiga töötleb Ant umbes 200 triljoni renminbi (25 triljoni euro) eest makseid ja ülekandeid aastas,» kirjeldas varahaldusfirma Berstein vanemanalüütik Hongkongis David Dai BBC-le. «See maht on suurem kui Visa ja Mastercard kokku.»

Märksa tuntum kui Ant on ehk ettevõtte pakutav makseteenus Alipay. Ilmselt viib see mõnelgi kohe mõtte veebikaubamajale Alibaba. Anti asutaja ja suuromanik on tõepoolest mainitud Hiina vaste Amazonile, ning selle juht, rikkaim hiinlane Jack Ma, vaesuses kasvanud endine õpetaja, kelle varandust hindab Forbes praegu 52 miljardile dollarile.

Seni eraomanduses Ant paljastas esmaemissioonidokumentides oma möödunud aasta kasumi, mis ulatus 2,2 miljardi euroni, ja selle aasta esimese poole oma on veel suurem. Ettevõte plaanib Hongkongi ja Shanghai aktsiaturgudel müüa vähemalt kümme protsenti oma aktsiatest.

Üks emissiooniprotsessiga seotud isik paljastas Financial Timesile, et kui turuväärtus peaks kujunema 250 ja 300 miljardi dollari (212 ja 254 miljardi euro) vahele, siis kaalub Ant kuni 15 protsendi aktsiate müümist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles