Eesti toetas koroonarahaga rahvusvahelist kiirlaenuäri (17)

Liina Laks
, reporter
Copy
Kredexi laenude järele ei ole nõudlust olnud
Kredexi laenude järele ei ole nõudlust olnud Foto: Tairo Lutter

Pool miljonit eurot on vaid nohu, kui arvestada, et Kred­Exi kroonakriisipott on 1,5 miljardit eurot. Siiski on kiirlaenuäris tegutsevale Fiizy OÜ-le antud käibekapitalilaen üks suuremaid erakorralisi laene, mida KredEx on ettevõtetele viimastel kuudel välja jaganud.

«Meie ei ole kiirlaenuäri. Meie vahendame kliente finantsteenuste pakkujatele, sealhulgas pankadele,» ütles Fiizy juht Rasmus Vooglaid telefonis, nõudes küsimusi kirjalikult. Neile vastas ettevõtte teine asutajaliige Andres Meier (vt allpool). Tõsi, võib argumenteerida, et tehniliselt ei ole Fiizy puhul tegu kiirlaenuäriga. Nimelt ettevõte ise laene ei anna, vaid pakub portaali, kus laenupakkujad ja laenuandjad kokku saavad, ning Fiizy annab laenusoovijatele krediidireitingu. Praktikas on aga tegu kiirlaenudega ning äri aetakse suuremalt jaolt Poolas ja hispaaniakeelsetes riikides.

Kõik reeglid on täidetud

KredEx on siiani kõiki rahajagamisi põhjendanud asjaoluga, et laenudele-toetustele on seatud kindlad reeglid, ja kui ettevõte on laenu saanud, on ta neid kõiki ka täitnud. Praegusel juhul on riigi ja seega maksumaksja rahaga toetatud aga kiirlaenuäri Poolas, Hispaanias ja Ladina-Ameerikas. KredEx ei taha asja kohta midagi lähemalt kosta, viidates pangasaladusele.

Samas oleks rääkida nii mõndagi, sest Fiizy OÜ pole päris tavaline ettevõte. 2011. aastal loodud firma tegeles algselt reklaamindusega, aga 2016. aastal suunduti laenuärisse. Firma rajajateks on Rasmus Vooglaid ja Andres Meier. Alates 2016. aastast on osanikuks ka Rasmus Vooglaiu onu, Reformierakonna poliitik ja praegune Viimsi vallavolikogu liige Märt Vooglaid. Viimane ütles kaks aastat tagasi seost Fiizyga Äripäevale kommenteerides, et tegelikult on suurema töö ära teinud noored ja tema liitus ettevõtmisega soovist ajaga kaasas käia.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles