Majandusnäitajad külvavad hirmu

Erik Aru
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Raskete kaupade vedu Saksamaa tasulistel maanteedel viitab sellele, et majandustegevus on taas kriisieelsel tasemel. Pildil raskeveokid parkimisplatsil Kundas.
 
Raskete kaupade vedu Saksamaa tasulistel maanteedel viitab sellele, et majandustegevus on taas kriisieelsel tasemel. Pildil raskeveokid parkimisplatsil Kundas.  Foto: Meelis Meilbaum

Kaks euroala tööstussektori näitajat on valmistanud analüütikutele järjestikku pettumuse. Kõigepealt kahe nädala eest avaldatud juuli tööstustoodangu 9,1-protsendine tõus varasema kuuga võrreldes – analüütikud ootasid keskeltläbi kümneprotsendist kasvu. Sellega oli toodang endiselt 12,3 protsenti madalam kui mullu samas kuus.

Reedel andis aga turu-uuringufirma IHS Markit teiste seas teada ka töötleva tööstuse ostujuhtide indeksi. Seegi näitas kasvu; kui indeks on üle 50, siis väljendab see üle poole ostujuhtide ootust, et nende äri tulevikus kasvab, kui alla 50, siis eeldab üle poole kahanemist. Ja tõepoolest, näitaja oli 51,7 tasemel, mis näitab omajagu tõusu. Samas oli see madalam kui juuli tase 51,8.

Parem kui kull ja kiri

Kui Saksamaa paistis jõudsalt kasvavat, siis Prantsusmaalt tuli ootamatu tagasilöök. Ebakindlas keskkonnas nagu praegu tuleb iga sellise võnkega välja kahtlejaid, kelle meelest väljendab see kasvu aeglustumist. Ja keskkond on tõepoolest ebakindel.

«Trend läheb õiges suunas, aga kindlustunne puudub,» ütles pereomanduses Saksa kemikaalitootja Follmann Chemie tegevjuht Henrik Follmann ajalehele Financial Times. «Suuri tellimusi ei tule ja kliendid ei kasvata laovarusid.»

Kuigi Follmanni äri läheb viimastel kuudel paremini, jääb müük mullusele endiselt kõvasti alla. Mööblitööstuse kliendid hakkavad toibuma, kuid automüügi vallas on endiselt raskusi. «Inimesed peavad hakkama uuesti autosid või kööke ostma,» nentis Follmann. «Seda ikka veel ei toimu. Koroonaviirusega nakatunute arvu uue kasvu nägemine ei tule kasuks.»

Nii-öelda reaalajas info, nagu näiteks raskete kaupade vedu Saksamaa tasulistel maanteedel, viitab sellele, et majandustegevus on taas kriisieelsel tasemel. Nende näitajate puhul pole aga suudetud tuvastada kuigi püsivat seost, mil määral langevad need kokku ametlike SKT näitajatega, mis selguvad millalgi järgnevatel kuudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles