Lenini minek jahmatas Tartu võime (12)

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Assar Sild seisab kohal, kus 30 aastat tagasi seisis graniidist sambal 3,5 meetri kõrgune pronksist Lenin. Selle tõstis ta 1990. aasta 23. augusti varahommikul sealsamas oma autokraanaga veoauto kasti.
Assar Sild seisab kohal, kus 30 aastat tagasi seisis graniidist sambal 3,5 meetri kõrgune pronksist Lenin. Selle tõstis ta 1990. aasta 23. augusti varahommikul sealsamas oma autokraanaga veoauto kasti. Foto: Laila Kaasik

​Riia mäel praeguse kaitseväe akadeemia hoone ees seisis veel kolm kümnendit tagasi graniidist alusel bolševike juhi Lenini pronksist skulptuur. Punavõimu sümboli võttis 1990. aasta 23. augusti varahommikul maha salk isamaaliselt meelestatud ettevõtlikke tartlasi. Ajaloolise tõste teinud kraana kabiinis oli Assar Sild, kes praegu teenib leiba ehitaja ja ehituskonsultandina.

30 aastat tagasi oli seesama sammastega hoone, mis valmis enne teist maailmasõda katseliidu tarvis, tuntud kui Eesti põllumajandusakadeemia ehk EPA peahoone. Kuigi Eesti oli veel okupeeritud, puhusid juba vabaduse tuuled ning tegutsema oli hakanud muude isamaaliste organisatsioonide hulgas õigusvastaselt represseeritute liit Memento, samuti kaitseliidu Tamme malevkond.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles