Talviste: maadevahetuse altkäemaksu kohta pole tõendeid

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Talviste täna maadevahetuse kohtuprotsessil Harju maakohtus.
Üllar Talviste täna maadevahetuse kohtuprotsessil Harju maakohtus. Foto: Mihkel Maripuu

Maadevahetuse protsessi üks advokaatidest Üllar Talviste ütles kaitsekõnes, et prokurörid on koostanud süüdistuse ekslikult, sest kaks eraisikut ei saa teineteisele altkäemaksu anda. Advokaat palus enda kaitsealuse õigeks mõista.

Talviste kaitsealune Einar Vettus on maadevahetuse kohtuprotsessil süüpingis altkäemaksu andmise pärast. Prokuratuur peab OÜ Iru Jõekääru müüki turuhinnast väidetavalt kaks korda odavamalt altkäemaksuks maa-ameti peadirektorile Kalev Kangurile. Süüdistuse järgi sai Kangur sellega 2006. aasta suvel ligi 10 miljonit krooni (üle 600 000 euro) altkäemaksu.

«Ostja ja müüja ei olnud ametisikud, need olid eraisikud Einar Vettus ja Mart Missik, altkäemaksu oluline osis on, et sellisest tehingust peab osa saama ametisik,» lausus Talviste.

2006. aasta suvel müüs Vettus firma Iru Jõekääru osa OÜ-le Rahamaa pisut enam kui 8 miljoni krooniga. Kapo ekspertiis leidis aga, et firma tegelik väärtus oli ligi 10 miljonit krooni suurem.

Missik oli toona Rahamaa juhatuse liige ja osanik. Prokuratuur peab selle tegelikuks osanikuks Kangurit.

Talviste märkis, et süüdistus on vigaselt konstrueeritud, sest süüpingis peaks olema ka Missik. Viimane siis altkäemaksu vahendamise eest. Seda pole aga tehtud, nagu ka pole süüdistuse esitamisest kaalukatel põhjustel loobutud. Talviste ütles, et kriminaalasjades saab nö üle hüpata ühelt inimeselt teisele, kuid sel juhul peavad seosed olema tõestatud. Talviste arvates pole süüdistajad aga Missiku ja Kanguti vahelist seost suutnud tõestada.

Talviste ütles, et kaks eraisikut võivad omavahel teha tehinguid nagu soovivad. Tõendatud pole, et Kangur oleks sellega altkäemaksu saanud.

«Kapo lähenemisnurk on nagu Porsche noore mehe käes, kes ei valitse võimast ja kiiret autot. Kapo etteasted käivad metsiku tulevärgiga, kõigil lüüakse käed raudu, kõik materjalid võetakse ära, koguneb hunnik materjali, millega ei osata midagi peale hakata,» ütles Talviste.

Talviste märkis, et kui kohtunikel on kodanikujulgust, siis mõistab kohus Vettuse õigeks.

2008. aastal alanud maadevahetuse kohtuprotsess jõudis sel nädalal kaitsekõnedeni. Prokurörid nõudsid oma kõnes eelmise aasta detsembris enamikule kohtualustest lühiajalist tegelikku vangistust ja pikki tingimisi vanglakaristusi.

Süüdistuse järgi teenis Kangur maadevahetusi enda kasuks korraldades hiigelkasumi. Teda abistas toonane keskkonnaminister Villu Reiljan. Ettevõtjad Vettus, Tullio Liblik, Toomas Annus ja Tarmo Pedjasaar abistasid neid või said ise kasu soodsatest vahetustehingutest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles