Elering laseb Suurde väina teise 110-kilovoldise merekaabli

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Eelmine Muhu ja mandri vaheline 110-kilovoldine merekaabel paigaldati aastatel 2015-16
Eelmine Muhu ja mandri vaheline 110-kilovoldine merekaabel paigaldati aastatel 2015-16 Foto: «Reporter» / Kanal 2

Sel nädalal paigaldab Elering Suurde väina mandri ja Muhu vahele teise 110-kilovoldise merekaabli, et tõsta Muhu, Saaremaa ja Hiiumaa elanike elektri varustuskindlust. Kaabli rajamine maksab ligi üheksa miljonit eurot. 

Projekt on osa Eleringi saarte elektrivarustuskindluse programmist, mille raames investeeritakse kokku ligikaudu 30 miljonit eurot, teatas ettevõte. Alates 2015. aastast on paigaldatud esimene kaasaegne Suure väina merekaabel, eelmise aasta augustis Väikese väina merekaabel, uuendatud mitut alajaama ja liinilõike Saaremaal ja Muhus. 

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on programm jõudnud teise poolde. «Järgmisena on kavas Võiküla-Orissaare paralleelliini ehitus Muhu saarele jäävas osas ja plaanimisel on Väikese väina teise merekaabli ehitus ning võrgutugevdused mandril, mis tagavad parema elektrivarustuse ja võimaldavad enam taastuvenergiat Lääne-Eestis ja saartel Eesti elektrisüsteemi liita,» selgitas Veskimägi.

Uus merekaabel paigaldatakse Suurde väina Rõuste ja Tusti alajaama vahele ning asendatakse kaks amortiseerunud 35-kilovoldist merekaablit. Uue kaabelliini kogupikkuseks on ligi 11 kilomeetrit, sellest merekaabel 9,7 kilomeetrit. 

Uue kaabli läbilaskevõime on 520 amprit, läbimõõt 190 millimeetrit ja kaal 67 kilogrammi meetri kohta. See paigaldatakse merre ühe osana ehk ilma jätkumuhvideta. Koos uue kaabliga paigaldatakse merre ka kiudoptiline sidekaabel. Kaabel süvistatakse 1–1,5 m sügavusele merepõhja, et vähendada selle vigastamise riski.

Uute kaablite eluiga on Eleringi teatel 50–60 aastat ja need on piisavalt võimsad, et tulla toime ka tarbimise märgatava kasvuga. Uued kaablid on vanadega võrreldes keskkonnasõbralikumad, kuna õlis immutatud paberi asemel on neil kasutatud polüeteenisolatsiooni.

Lepingu kaabli rajamiseks sõlmis Elering firmadega Merko Infra ja Connecto Eesti, kaabel toodeti Soome Prysmiani tehases. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles