Olev Subbi maalis ideaalmaailma (3)

Ülle Kruus
, kunstiajaloolane
Copy
Olev Subbi maal «Südasuvine Tartumaa» (tempera, õli, masoniit) valmis aastal 1975 ja kuulub Eesti kunstimuuseumi kogusse.
Olev Subbi maal «Südasuvine Tartumaa» (tempera, õli, masoniit) valmis aastal 1975 ja kuulub Eesti kunstimuuseumi kogusse. Foto: Repro

Lapsepõlves ja noorusaastail Tartu ja Lõuna-Eesti eluolu ja maastikega seotud Olev Subbi (1930–2013) loomepärand on inimesi huvitanud ja süvenemisele meelitanud aastakümneid. Tallinna vanalinnas Adamson-Ericu muuseumis saab praegu vaadata näitust «Värvidega ideaalmaailma otsingul», mille fookuses on tema loominguliselt aktiivse elu varasem periood, aastad 1963–1980.

Tartus Karlova linnaosas, kus Olev kasvas, oli tema perel viljapuude ja põõsastega õiterikas kodu. Ta lustis aias mängides ja ühiseid ettevõtmisi kavandades õe Juta ning vendade Kaljo ja Üloga. Suvekuudel olid nad koos tädilastega Puhja lähedal Juraku talus.

Need aastad õpetasid koostööd ja kaaslastest sunnitud eraldusega toimetulekut. Lapsi harjutati sugulaste juures jõukohaste maatöödega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles