Helme peab rahanduskomisjonile selgitama rahapesu uurimise lepingut (3)

BNS
Copy
Martin Helme ja Louis Freeh pressikonverentsil, kus tehti teatavaks rahapesu uurimiseks sõlmitud leping Eesti tänaseks endise valitsuse ja USA advokaadibüroo Freeh Sporkin & Sullivan vahel.
Martin Helme ja Louis Freeh pressikonverentsil, kus tehti teatavaks rahapesu uurimiseks sõlmitud leping Eesti tänaseks endise valitsuse ja USA advokaadibüroo Freeh Sporkin & Sullivan vahel. Foto: Kuvatõmmis Postimehe Otseülekandest

Riigikogu rahanduskomisjon koguneb 11. augustil, et arutada muu hulgas ka rahandusminister Martin Helme sõlmitud rahapesu uurimise lepingut Eesti valitsuse ja USA advokaadibüroo Freeh Sporkin & Sullivan vahel.

Rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk ütles BNS-ile, et istungil osaleb ka Helme, kes jagab sõlmitud lepingu kohta selgitusi.

«Päevakorras on erinevad teemad, selle hulgas ka ülevaade rahapesuvastasest tegevusest, aga ka majanduse hetkeseisust, maksude laekumisest, eelarvest, lisaeelarve majandusmeetmetest, Euroopa Liidu majanduse taaskäivitamise kavast ja Euroopa Liidu pikaajalise eelarve kavast,» rääkis rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk.

Rahanduskomisjoni istung toimub teisipäeval, 11. augustil kell 12.

Juuli algul teatas rahandusminister, et on sõlminud kokkuleppe Ameerika Ühendriikide advokaadibüroo Freeh Sporkin & Sullivan LLP-ga Eesti riigile õigusteenuse osutamiseks rahvusvahelistes rahapesuga seotud uurimistes. Lepingu maksumus on 3 miljonit eurot.

Eesti Päevaleht kirjutas sel nädalal, et USA advokaadibürool võib olla valdkonnas huvide konflikt. Nimelt on FBI ekspeadirektori Louis Freeh' konsultatsiooniettevõte olnud varem Danske panga rahapesuga seotud ettevõtte Prevezoni teenistuses.

Postimees leidis omakorda, et Freeh'l on olnud huvide konflikti kahtlusi seoses Volkswageni ja pedofiil Jerry Sanduskyga.

Mitmed Eesti õiguseksperdid on seepeale leidnud küsitavusi USA advokaadibüroo palkamise mõttekuse osas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles