TransferWise müüb 319 miljoni ulatuses aktsiaid (1)

PM Majandus
Copy
TransferWise'i asutajad Taavet Hinrikus (vasakul) ja Kristo Käärmann.
TransferWise'i asutajad Taavet Hinrikus (vasakul) ja Kristo Käärmann. Foto: TransferWise

Kristo Käärmanni ja Taavet Hinrikuse asutatud TransferWise'i aktsiate müük summas 319 miljonit dollarit (ligi 272 miljonit eurot) tõstab ettevõtte väärtuse viie miljardi dollarini, mis tähendab 43-protsendilist kasvu alates 2019. aasta maikuust.

Uus ring võimaldab aktsionäridel ja töötajatel müüa oma olemasolevaid aktsiaid nii uutele kui ka senistele investoritele.

Ettevõte on kokku nii esmaste kui ka teiseste aktsiamüügi voorudega kaasanud miljard dollarit. Praegust vooru juhivad olemaolev aktsionär Lone Pipe Capital ja uus investor D1 Capital Partners. Uue investorina liitus ka Vulcan Capital, kes hindab TransferWise'i selget missiooni ja kiiret kasvu. Baillie Gifford, Fidelity Investments ja LocalGlobe suurendasid oma osalust.

Ettevõte on jätkuvalt kasumlik, tugeva bilansiga ega kaasa esmast kapitali. Covid-19 pandeemia ajal on TransferWise'i klientide arv, kes otsivad digitaalseid alternatiive pangateenustele, tõusnud ja ülekannete kogumaht kasvab jätkuvalt.

D1 Capital Partners'i partneri Teddy Gleseri sõnul on TransferWise ehitanud erakordse platvormi piiriüleste maksete ökosüsteemis, hoides kindlalt fookust oma klientidel ja luues pidevalt innovaatilisi lahendusi.

«Meile avaldab muljet TransferWise'i platvormi laiendatavus, mis nüüdseks hõlmab eraisikuid, ettevõtteid, finantsasutusi ja omakorda nende kliente. Oleme uhked, et saame koostööd teha Kristo, Taaveti ja kogu TransferWise'i tiimiga,» ütles Gleser.

«Ükssarvikutest räägitakse palju, kuid reaalsuses ehitame me midagi veel haruldasemat. TransferWise on kasumlik ettevõte, mida saadab hoogne kasv ja mis tegutseb missiooniga ehitada parim lahendus raha liigutamiseks üle kogu maailma: välkkiirelt, mugavalt, läbipaistvalt ja lõpuks ka tasuta,» ütles TransferWise'i kaasasutaja ja tegevjuht Kristo Käärmann.

«Üheksa aastat pärast TransferWise'i loomist säästavad meie kasutajad peidetud tasude arvelt miljard naela aastas. See on hea algus, kuid kõigest väike osa sellest, mida pangad koguvad. Ees on pikk teekond, kuid oleme ehitanud finantsiliselt jätkustuutliku ettevõtte, et sinna jõuda,» lisas Käärmann.

Viimased aastad on ettevõtet finantseerinud nende kliendid ja pole vajadust olnud kaasata raha väljastpoolt, lisas ta. «Nüüdne investeerimisring annab võimaluse uutele investoritele liitumiseks ning tasustab vääriliselt neid investoreid ja töötajaid tänu kellele oleme nii kaugele jõudnud.»

Uue investeerimisraundiga jõuab Transferwise Euroopas 5 miljardi dollarise turuväärtuse klubisse. Temast eespool on ainult kaks fintechi, Rootsi Klarna ning Londonis peakontorit pidav Revolut on kumbki praeguste andmete järgi väärt 5,5 miljardit dollarit.

  • TransferWise'il on 8 miljonit klienti üle maailma.
  • Iga kuu tehakse 4 miljardi naela väärtuses piiriüleseid makseid, säästes sellega klientidele 1 miljard naela aastas võrreldes samaväärsete pangatehingutega.
  • Ligi 30% rahvusvahelistest ülekannetest on välkülekanded (jõuavad kohale vähem kui 20 sekundiga).
  • 2500 valuutavahetuse suunda, 54 erinevat valuutat.
  • Üle 2200 inimese töötab 14 kontoris üle maailma.

TransferWise'i piirideta kontol hoiustavad kliendid enam kui kaht miljardit naela ning alates 2018. aastast on välja antud miljon deebetkaarti. Ettevõte lisas hiljuti ka Ühendkuningriigi finantsinspektsiooni loaga investeerimistoote, mis võimaldab Briti klientidel oma piirideta kontol olevat raha investeerida. Toode tuuakse klientideni järgmise 12 kuu jooksul.

Töötajate aktsiate müük toimub TransferWise for Business platvormi kaudu. Antud lahendus on üks kiiremini kasvavaid tooteid ettevõtte portfellis – iga kuu liitub 10 000 uut äriklienti ning hiljuti alustati koostööd Xero ja GoCardless'iga.

Tänaseks on TransferWise'il partnerlus kümne pangaga kolmel kontinendil, sealhulgas neopankadega Monzo, N26 ja bunq, kes pakuvad TransferWise'i teenuseid oma miljonitele klientidele läbi rakendusliidese.

TransferWise on rahvusvaheline tehnoloogiafirma, mille asutasid 2011. aastal Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann.

Sky Newsi andmetel on nii Hinrikusel kui ka Käärmannil kahe peale ligikaudu 40 protsenti TransferWise'i aktsiatest, mis teeb nende kummagi osaluse väärtuseks, vähemalt paberil, umbes miljard dollarit.

Firmal on tänaseks üle 8 miljoni kliendi, kes teevad kuus üle 4 miljardi naela väärtuses piiriüleseid tehinguid ja säästavad ettevõtte teatel tänu madalamatele teenustasudele miljard naela aastas.

TransferWise on tänaseks investeeringutena kaasanud üle miljardi dollari, investorite seas on D1 Capital Partners, Lead Edge, Lone Pine, Vitruvian, IVP, Merian Chrysalis Investment Company Ltd, Andreessen Horowitz, Sir Richard Branson, Valar Ventures ja Max Levchin PayPal'ist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles