Tartu ülikool jättis Venemaal kõrgkooli pääsenud Peruu noore ukse taha (18)

Janno Zõbin
, ajakirjanik
Copy
Peruulanna Andrea Isabel Aguila avastas üllatusega, et ei saa Tartu ülikoolis õppima asuda, sest tema kodumaal omandatud keskharidus ei ole Eesti seaduse jaoks piisav.
Peruulanna Andrea Isabel Aguila avastas üllatusega, et ei saa Tartu ülikoolis õppima asuda, sest tema kodumaal omandatud keskharidus ei ole Eesti seaduse jaoks piisav. Foto: Kristjan Teedema

Andrea Isabel Aguila (20) on Peruust pärit naine, kes elab Tartus 2019. aasta augustist ja on läbinud eesti keele intensiivkursused. Vene keelt räägib ta vabalt ja pea aktsendita, sest on õppinud Venemaal Tveri ülikooli juures ja astunud sisse Peterburi riiklikusse ülikooli, ent pole kumbagi lõpetanud.

Aguila tahaks sügisest õppima asuda Tartu ülikooli eestikeelsel vene filoloogia või politoloogia õppekaval, sest siin saaks ta erinevalt Venemaast õppida tasuta. Aga ta ei saa siin tudeerima hakata, kuigi on omandanud sisseastumiseks vajaliku eesti keele taseme, on pühendunud ja motiveeritud.

Põhjus on üsna ootamatu: peruulanna kodumaal omandatud keskharidus, kvalifikatsioon Certificado Oficial de Estudios Educación Básica Alternativa, ei ole Eesti seaduse silmis piisav. Nimetatud alternatiivse õppekava läbimiseks kulus Aguilal kümme ja pool aastat, mitte 12, nagu on Eestis ette nähtud. Ta toonitas mitu korda, et Peruus ja Venemaal tema keskharidus kehtib, ning lisas, et tema lõpetatud kool on sarnane Eesti täiskasvanute gümnaasiumiga ja selle õppekava võimaldabki keskkooliga kiiremini ühele poole saada.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles