Mis kriis? Eesti pangad teenisid 112 miljonit

BNS
Copy
Swedbanki pangaautomaat. Pilt on illustratiivne.
Swedbanki pangaautomaat. Pilt on illustratiivne. Foto: KRISTJAN TEEDEMA/

Eesti Panga ökonomisti Madis Laasi sõnul oli pangandussektori kasum teises kvartalis 112 miljonit eurot, mida on 10% rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

Keskpanga ökonomisti Madis Laasi sõnul on pangad koroonaviirusest põhjustatud ebaselguse tõttu suurendanud provisjoneerimist ehk probleemseks hinnatud laenudele allahindluste tegemist, kuid seni on provisjonide maht olnud suhteliselt väike.

112-miljonilist kasumit aitasid hoida tütarettevõtetelt saadud dividendid, stabiilne puhasintressi tulu ning halduskulude vähenemine 14% aasta varasemaga võrreldes.

Kuidas eestlased teises kvartalis laenasid

Kõige enam aitas pankade portfellil kasvada eluasemelaenude tõus: koroonast hoolimata võeti eluasemelaenu teises kvartalis 6,2% rohkem kui aasta varem. Kui vaadata kõike Eestis toimuvat, siis kasvas ettevõtete ja majapidamiste laenu- ja liisinguportfell aasta varasemaga võrreldes 1%.

«Majapidamistele ja ettevõtetele väljastatud uute laenude maht võrreldes maikuuga pisut taastus, kuid on aastatagusega võrreldes jätkuvalt tublisti väiksem,» nentis ökonomist.

Kui eluasemelaenude puhul võis näha kasvu, märkis Laas, et pikaajalisi uusi laene anti ettevõtetele võrreldes aastatagusega ligikaudu poole vähem ehk 146 miljonit eurot ning eluasemelaene majapidamistele pea neljandiku võrra vähem ehk 85 miljonit eurot. Ettevõtete laenuportfell kahanes 2,8%. «Osaliselt on vähenemise põhjuseks see, et ühe panga portfell viidi Eestist välja,» märkis Laas, pidades silmas likvideeritud Danske Bank Eesti äriklientide üleviimist Danske Leedu filiaali.

«Uute autoliisingute väljastamine elavnes juunis märgatavalt, ületades 37 miljoni euro taseme, kuid 2019. aasta juuniga võrreldes on maht jätkuvalt umbes neljandiku võrra väiksem,» ütles Laas. Ta tõi välja, et selliste kestvuskaupade nagu sõidukite tarbimise kasv võib anda märku tarbijate kindlustunde mõningasest paranemisest. 

Üks, mis Eesti elanikel paisub, on pangahoius: Laasi sõnul on majapidamiste hoiuste aastakas teises kvartalis olnud nii kõrge kui viimati 2012. aastal: 11%. Kokku on majapidamistel pangakontodel 8,7 miljardit eurot. Ettevõtted hoiustasid veelgi suuremalt, kasv ligi 14% ning kokku on ettevõtetel hoiustel 7,5 miljardit eurot.

Ökonomist ütles, et väljastatud laenude intressimäärad on praegu majanduses valitseva ebaselguse taustal püsinud stabiilsed – ettevõtete pikaajaliste laenude intressimarginaal oli juunis 2,9 protsenti ja tagatisega eluasemelaenude oma 2,3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles