Tööstustoodangu tootjahinnad langesid juunis aastaga 2,3 protsenti

BNS
Copy
Tööstus
Tööstus Foto: Caro / Oberhaeuser / Caro / Oberhaeuser

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks tõusis juunis võrreldes maiga 1,7 protsenti ja langes võrreldes eelmise aasta juuniga 2,3 protsenti.

«Seekord mõjutas tootjahinnaindeksit maiga võrreldes eelkõige hinnatõus elektrienergiaga varustamises. Mõju avaldas ka hinnatõus puidutöötlemises ja puittoodete tootmises ning hinnalangus mäetööstuses ja elektriseadmete tootmises,» ütles statistikaameti juhtivanalüütik Eveli Šokman pressiteates. Tootjahinnaindeks on tema sõnul üle pika aja taas tõusuteel.

Eelmise aasta juuniga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnalangus elektroonikaseadmete ja kütteõlide tootmises, elektri- ja soojusenergiaga varustamises ning kemikaalide ja keemiatoodete tootmises. Samuti hinnatõus metalltoodete ja toiduainete tootmises.

Ekspordihinnaindeks tõusis maiga võrreldes 1,4 protsenti. Kõige rohkem suurenes elektrienergia, naftasaaduste ja keemiatoodete hind ning langes farmaatsia-, metall- ja turbatoodete ning kummi- ja plasttoodete hind. Võrreldes möödunud aasta juuniga vähenes ekspordihinnaindeks 6,2 protsenti.

Impordihinnaindeks suurenes maiga võrreldes 2,3 protsenti. Keskmisest enam tõusis elektrienergia, naftasaaduste ja keemiatoodete hind, vähenes aga rõivaesemete ning paberi ja pabertoodete hind. Võrreldes 2019. aasta juuniga langes impordihinnaindeks 6,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles