Ettevõtted kuldavad pankroti eelõhtul juhte boonustega

PM Majandus
Copy
Reisija möödumas autorendifirma Hertz letist Benito Juareze lennuväljal Mexico Citys.
Reisija möödumas autorendifirma Hertz letist Benito Juareze lennuväljal Mexico Citys. Foto: EDGARD GARRIDO/REUTERS/SCANPIX

Peaaegu kolmandik enam kui 40 suuremast pankrotikaitset taotlenud USA ettevõttest maksis pankrotiavalduse sisseandmisele eelnenud kuu jooksul oma tippjuhtidele boonust, selgus Reutersi koostatud analüüsist.

Kuigi USA ettevõtetel on 2005. aasta pankrotiseaduse järgi keelatud juhtidele pankrotikaitse all olles preemiaid maksta, kasutasid need ära seaduselünka, määrates lisatasud vahetult enne pankrotiavalduse sisseandmist.

14st ettevõttest kuus õigustas preemia maksmist äriliste probleemidega, millega juhid pidid rinda pistma seoses koroonapandeemiaga.

Veel enam oli neid ettevõtteid, kes maksid preemiaid pankrotile eelnenud poolaasta jooksul. Reutersi analüüsitud 45st firmast 32 määrasid boonused pankrotiavaldusele eelnenud kuue kuu jooksul. Peaaegu pooled määrasid tulemustasu kahe eelnenud kuu jooksul.

Kaheksa firmat, sealhulgas kaubamajakett J.C.Penney Co ja autorendifirma Hertz Global Holdings määrasid boonused viie päeva jooksul enne pankrotiavalduse esitamist. Naftatootmiseks liiva tarniv Hi-Crush Inc määras preemiaid kaks päeva enne pankrotti.

J.C.Penney, mis sulges ajutiselt 846 kaubamaja ja saatis oma 85 000 töötajast 78 000 palgata sundpuhkusele, määras juhtidele enne pankrotti preemiaks kümme miljonit dollarit (ligi üheksa miljonit eurot). Kolmapäeval teatas ettevõte, et sulgeb lõplikult 126 kaubamaja ja koondab tuhat inimest.

Luksuskaubamajade kett Neiman Marcus Group, mis märtsis sulges kõik oma 67 poodi ja saatis aprillis palgata sundpuhkusele rohkem kui 11 000 töötajat, maksis oma juhatuse esimehele Geoffrey van Raemdonckile veebruaris neli miljonit dollarit boonust ja teistele juhtidele veel neli miljonit dollarit mõni nädal enne pankrotti 7. mail. Ettevõte püüdis ka veel pärast pankrotiavalduse sisseandmist juhtidele täiendavaid preemiaid maksta.

Hiljuti 14 000 inimest koondanud Hertz maksis mõni päev enne pankrotiavalduse sisseandmist tippjuhtkonnale 1,5 miljonit dollarit preemiat osalt ka selleks, et hüvitada määramatus, mida nad kogesid seoses pandeemia mõjuga reisimisele.

Märtsis kaebasid 2017. aastal pankrotistunud ja järgmisel aastal likvideeritud mänguasjakaubamaketi Toys’R’Us võlausaldajad kohtusse firma juhtkonna, süüdistades neid muude pattude seas ka vahetult enne pankrotti määratud preemiates. USA kongressi demokraatidest liikmed on esitanud seaduseelnõu, mis lihtsustaks boonuste hilisemat tagasinõudmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles