British Airways saatis ikoonilise Boeing 747 erru

BNS
Copy
Dubai šeiki Boeing 747 Tallinnas
Dubai šeiki Boeing 747 Tallinnas Foto: Konstantin Sednev

Briti lennufirma British Airways teatas reedel, et saatis koroonaviiruse pandeemia tõttu Boeingu kuulsad 747 lennukid ennetähtaegselt erru.

Lennufirma, mis on maailma suurim 747-400 mudeli operaator, plaanis oma 31 selle mudeli lennuki kasutamise lõpetada 2024. aastal.

Ent pandeemia, mille tõttu suurem osa maailma lennukipargist kolm kuud maal seisis, on plaani kiirendanud. Seda eriti seetõttu, et analüütikute sõnul jäävad reisijate arvud normaalsest madalamaks veel pikemaks ajaks, võimalik, et aastateks.

BA eelkäija BOAC hakkas 747 lennukeid esmalt kasutama 1971. aastal ja kuna sama tegid paljud teised lennufirmad, sai 747-st, mille hüüdnimed on «jumbo jet» või «taevaste kuninganna», uue massilise reisimise ajastu sümbol.

Lennuki päevad on aga loetud, kuivõrd turule on tulnud uued, moodsamad ja kütusetõhusamad lennukid nagu Airbusi A350 või Boeingu 787.

«Me kinnitame, suure kurbusega, et teeme ettepaneku kogu meie 747 lennukipark viivitamata erru saata,» teatas BA. «On ebatõenäoline, et meie võrratu «taevaste kuninganna» enam British Airwaysi jaoks ühtegi reisilendu teeb, tulenevalt langusest reisimises, mille põhjustas Covid-19 pandeemia.»

Boeing tootis kokku üle 1500 jumbo jeti. Selle tähetund on aga ammu möödas ja nüüd on iseäraliku küüruga 747 nägemine haruldus. Teisipäevase seisuga oli neid kasutuses ainult 30, lisaks 132-le, mis hetkel ei lenda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles