Euroopa Kohus keelas USA ja Euroopa Liidu andmeleppe

Liina Laks
Copy
Euroopa kohus otsustas, et kuna USA jälgib ja jälitab oma kodanikke Euroopa Liiduga võrreldes rohkem, siis ei ole eurooplaste andmed USAs piisavalt kaitstud
Euroopa kohus otsustas, et kuna USA jälgib ja jälitab oma kodanikke Euroopa Liiduga võrreldes rohkem, siis ei ole eurooplaste andmed USAs piisavalt kaitstud Foto: Julien Warnand/Epa/Scanpix

Euroopa kohus leidis, et nn Privacy Shield andmevahetuslepe Euroopa Liidu ja USA vahel on tühine.

See tähendab, et Euroopa Liidu kodanike ja ettevõtete andmeid niisama USAsse edasi anda ei tohi – Euroopa kohtuotsuse järgi on tegu illegaalse teoga. Ettevõtete jaoks, kes Privacy Shieldi peale lootsid, tulevad nüüd ärevad ajad, kirjutavad Bloomberg, Reuters ja Süddeutsche Zeitung.

Kohtus arutati, kas suurte teenusepakkujate nagu Facebooki, Google ja teiste puhul on õige saata eurooplaste andmeid USAsse. Kuna Euroopa andmekaitseseadus on rangem kui ookeani taga, siis ei olevat eurooplaste andmed seal piisavalt kaitstud. Euroopa Liidu ja USA vahel kehtinud nn Privacy Shieldi lepe ütles vaikimisi, et andmeid võib saata küll. Euroopa Komisjoni juures oli ombudsmani ametikoht ning tema poole võisid eurooplased kaebustega pöörduda, kui tundsid, et nende privaatsust on USA suurfirmade poolt riivatud.

Euroopa kohtu jaoks sellest ei piisanud ning kohus otsustas, et kuna USA seadused lähevad liiga kaugele ning võimaldavad jälgida ja jälitada kodanikke rohkem kui Euroopas, siis ei tohi eurooplaste andmeid enam vanaviisi sinna saata ning Privacy Shield on täiesti kehtetu.

Euroopa kohtu otsusega võivad siinsed organid teha trahvi ettevõtetele, kes vanaviisi andmeid üle ookeani saadavad. Lisaks USA ettevõtetele nagu Facebook peavad muret tundma ka siinsed firmad nagu mobiilsidefirma Telefonica või isegi jaekaubanduskett Aldi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles