Tööandjate pakutav palk kasvas esimesel poolaastal 14 protsenti

BNS
Copy
CV Keskuse  turundusjuht Henry Auväärt
CV Keskuse turundusjuht Henry Auväärt Foto: Kuvatõmmis/Reporter.ee

Tööandjad pakkusid tänavu esimesel poolaastal töökuulutustel 14 protsenti kõrgemat palka kui 2019. aastal samal ajal, näitab tööportaali CVKeskus.ee statistika.

Palgapakkumiste võrdlus tugineb rohkem kui 9000 töökuulutusel, kus pakutav töötasu oli avalikult välja toodud.

Töökuulutustel pakutav keskmine brutopalga vahemik oli perioodil jaanuarist juunini alates 1197 eurost kuni 1614 euroni. 2019. aasta samal perioodil jäi keskmine palgapakkumiste vahemik 1053 eurost kuni 1445 euroni.

Kõige enam kasvasid esimesel poolaastal keskastmejuhtidele ja nii tipp- kui ka keskastme spetsialistidele mõeldud palgapakkumised. Tippspetsialistidele ja keskastmejuhtidele pakutav palk ulatus esimesel poolaastal keskmiselt kuni 2376 euroni ja keskastme spetsialistidel 1782 euroni.

Kõige vähem kerkisid abitöötajatele ja oskustöölistele mõeldud palgapakkumised, kus kasv jäi alla nelja protsendi.

«Töökuulutustel pakutav keskmine brutopalga vahemik jätkas kasvu ka teises kvartalis, kuid põhjuseks oli ootamatult hoopiski tervisekriisist tulenevad trendid tööturul,» kommenteeris värsket palgastatistikat CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt. «Nimelt olid paljud tööandjad tervisekriisi alguses sunnitud peatama abitöötajate ja teenindussektoris tegutsevate inimeste värbamise. Seetõttu suurenes ajutiselt spetsialistide tööpakkumiste osakaal kõikidest tööpakkumistest, mis kergitas omakorda ka keskmist palgapakkumise suurust.» Auväärt lisas, et spetsialistide tööpakkumised on seni tervisekriisile paremini vastu pidanud.

Tõenäoliselt keskmise palgapakkumise kasv lähikuudel siiski aeglustub, sest tööpakkumiste arv on taas kiirelt kasvama asunud – tervisekriisi kõige madalama tasemega võrreldes on tööpakkumiste arv kasvanud praeguseks 59 protsenti.

Palgavõrdluse statistika pärineb 9010-lt avaliku palgaga tööpakkumiselt, mis avaldati jaanuarist juunikuuni 2020. ja 2019. aastal Eesti suurimas tööportaalis CVKeskus.ee. Palgapakkumisena toovad tööandjad enamasti välja pakutava palgavahemiku, mitte ühe konkreetse töötasu numbri, sest lisaks põhipalgale mõjutavad pakutavat palka ka lisatasud. Lisaks kujunevad lõplikud tööülesanded vastavalt leitava töötaja oskustele ja kogemustele, mis samuti mõjutavad palgatingimusi.

CVKeskus.ee on aastal 2000 loodud tööportaal, kus avaldatud tööpakkumistel viiakse aastas läbi rohkem kui miljon kandideerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles