Raskustes turismisektor tahab luba pikemateks palgakärbeteks

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Pimedus hotellides eriolukorra aeg.
Pimedus hotellides eriolukorra aeg. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Kuna turismisektor võib mõne hinnangu kohaselt taastuda kriisieelsele tasemele alles paari aasta pärast ja enamikul ettevõtetest on reservid lõppemas, soovivad turismi erialaliidud järgmise aasta lõpuni sotsiaalmaksu miinimumkohustuse kaotamist ja pikemaid palgakärpeid, kui töötajale pole tööd anda.

Liidud tõdevad, et viirusega seotud eriolukord on lõppenud, hotellid ja veekeskused on uuesti avatud ja riigipiirid avanemas.

«Turismisektor on avalikkuse silmis liikumas oma igapäevarutiini. Turismiettevõtjate hinnangul on osalist majutussektori käivete taastumist oodata suvekuudeks siseturistide arvelt ja vähesel määral loodetakse suveks välisturismi taastumist,» seisab Eesti Spaaliidu, Eesti Hotellide- ja Restoranide Liidu, Eesti Turismifirmade Liidu ja Eesti Konverentsibüroo pöördumises riigikogu sotsiaal- ja majanduskomisjonidele, sotsiaalminister Tanel Kiigele ning väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministrile Raul Siemile.

Samas ei jätku turismiettevõtetele töötukassa palgatoetus ega muud toetusmeetmed eriolukorra järgselt.

«Turismisektor sulgus täielikult esimesena kohe epideemia leviku alguses ning analüütikute hinnangul taastub turism alles 18–24 kuu pärast. Sektorist on koondatud kolme kuu jooksul väga suur osa töötajatest. Turismisektori tulubaas ei ole käesoleval aastal taastumas ja enamikel ettevõtetel ei ole kasutamata reserve,» märgivad turismiliidud.

Kuna sektori ettevõtjad soovivad töökohti säilitada ja sügisel siseturismi hooaja vaibudes koondamisi vältida, paluvad turismi erialaliidud võtta tänavuseks ja järgmiseks aastaks vastu ühekordne otsus kaotada sotsiaalmaksu miinimumkohustus, et võimaldada töötamine osakoormusega.

Kehtivas töölepinguseaduses seisab, et kui tööandja ei saa ettenägematutest, temast mitteolenevatest majanduslikest asjaoludest tulenevalt anda töötajale kokkulepitud ulatuses tööd, võib ta töötasu kuni kolmeks kuuks 12-kuulise ajavahemiku jooksul vähendada mõistliku ulatuseni, kuid mitte alla töötasu alammäära, kui kokkulepitud töötasu maksmine oleks tööandjale ebamõistlikult koormav.

Turismiliidud soovivad kolme kuu asemel pikendada töötasu vähendamise perioodi töö mittevõimaldamise korral poole aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles