Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Regatiks valmistudes: Öösorr testis taktikalise eine kuivtoite

Copy
Taktikalise eine külmkuivatatud toidupakid purjeka Öösorr purjel
Taktikalise eine külmkuivatatud toidupakid purjeka Öösorr purjel Foto: Peeter Marvet
  • Sarnased külmkuivatatud toidud aitasid Uku Randmaal üksi ümberilmasõidu lõpetada

Muhu Väina regati pikemad võistlussõidud venida kuni ööpäeva pikkuseks ning siis peab võistkonna toit ja jook laevas kaasas olema. Purjeka Öösorr kapten Peeter «Petskratt» Marvet testis taktikalise eine kuivtoite otse purjetava jahi kokpitis. 

Ettevalmistused nädala pärast algavaks 63. Muhu Väina regatiks on lõpusirgel. Suuremaid remondi- ja ümberehitustöid on purjekatel juba hilja ette võtta, kuid varustuse ja proviandi komplekteerimiseks on just õige aeg. 

Võistluspurjekal, kus ruumi napib ning iga kilogramm lasti on rangelt arvel, et laeva kaalu vähendada, tekib alati küsimus, mis toitu pikkadele sõitudele kaasa varuda. Purjeka Öösorr (EST 730) meeskond katsetas enne regatile minekut Viiratsi ettevõtte Tactical FoodPack taktikalisi eineid.

Öösorri kapten Peeter «Petskratt» Marvet kinnitas, et külmkuivatatud toidupakid on sobiv lahendus jahtidele, millel kambüüs puudub või on nii väike, et seal suuremaks söögitegemiseks ruumi ei ole. Küll peab pardal olema võimalus vee keetmiseks ning väikses kõikuvas aluses võib seegi parajaks väljakutseks osutuda. Marvetil oli kasutamiseks tuulekindel priimus ning lisatud videos demonstreerib ta taktikalise eine kokkamist otse purjetava jahi kokpitis, hoiatades siiski, et keeva veega peab ettevaatlik olema. 

Toidupakki tuleb lisada sobiv kogus keema aetud vett, sulgeda paki kiirkinnitus ning oodata toidu valmimist. Marveti hinnangul on tulemuseks maitsev ja toitev söök, mille hinna ja kvaliteedi suhe ületab tavapärase kiirsöögi või festivalitoidu oma. Kui pardal lauanõudega kitsas ning nõudepesumasin puudub, võib taktikalist einet lusikaga otse pakist süüa. Pakend, paraku, on plastprügi, mis tuleb korrektselt kokku koguda ning sadamas jäätmekäitlusse suunata. 

Marvet ütles, et kuigi levinud eelarvamuse kohaselt on matkatoit kallis, siis testitud taktikalise eine puhul tasub konkurentidest euro võrra kallim hind end maitse ja kvaliteedi näol ära. 

«Ostsime laevale jahil Blanca varem kasutatud genoa. Kuna Blanca purjenumber oli EST-73 ja meil on EST-730, siis tuli purjemeistril Oleg Egiptel Reval Sails'i töökojas purjenumbri õigeks tuunimiseks vaid kolmveerand nulli lisada. Nii säästetud raha suunasime kohe Eesti väiketootja toetuseks ning soetasime kastitäie kuivtoitu,» rääkis Marvet ning lisas, et Muhu Väina regatist osavõtjatele kehtib soodustus, mille kasutamiseks vajaliku koodi saab teada tuttava purjetaja käest. 

Tagasi üles